Над 350 деца до шестгодишна възраст и техните семейства получават подкрепа за ранно детско развитие и дневна грижа. Това каза за БТА д-р Силвия Василева, заместник-председател на фондация „Здраве и социално развитие“. Тя посочи резултатите от проекта „Модел за интегрирано развитие за образование и грижа в ранна детска възраст в град София“ и представи услугите, които предлагат хъбовете. Програмата служи като първо стъпало в ранното детско развитие, за да може след това детето да надгражда своите знания и умения, допълни тя.
В хъбовете в подкрепа на ранното детско развитие, които се намират в столичните квартали „Факултета“, „Филиповци“ и „Христо Ботев“, се предлага пълен спектър от услуги за пълноценното развитие на детето, както и за подкрепа и обучение на родителите, каза Василева. По думите ѝ в хъбовете работят както професионалисти, така и хора от общността, които наричат сътрудници. Учим родителите как да играят с децата си, как да помагат в тяхното развитие и как да се хранят балансирано, допълни Василева.
Общо 357 деца и 304 родители са преминали през програмата в трите хъба, посочи Василева. До момента в целодневната детска група за формиране на училищни умения в хъб „Папанчев“ са включени 51 деца. Те се обучават от квалифицирани педагози и помощник-учители от общността, като също могат да се включат в заниманията и родители. Хъбът разполага и със зеленчукова градина, където децата се учат как сами да отглеждат плодове и зеленчуци. В целодневната програма на хъбовете са включени и консултации с психолози за деца и родители.
Няма целодневна детска градина в новия хъб в „Христо Ботев“, тъй като няма условия за това, посочи Василева. Въпреки това мястото посещават над 200 деца и 178 родители. По думите ѝ хъбът се нарича алтернативна детска градина, защото функционира като социална услуга.
Съдействие при записване в детска градина и подготвителни групи са потърсили общо 140 родители. В рамките на консултации са изготвени необходимите документи за децата, както и е изпълнен процесът по записване в дигиталната платформа на Столична община.
Василева обясни, че в хъбовете се предлагат кулинарни уроци за родителите, като до този момент са се включили 84 родители. Говорим за правилното хранене, докато готвим заедно. По този начин им показваме как могат да се хранят здравословно и разнообразно, разказа тя. По думите ѝ хората от уязвимите групи са склонни да използват сухи и полуготови храни, които нямат достатъчно хранителна стойност. „Ако едно дете не си набавя необходимите протеини и микроелементи, мозъкът и имунната система не могат да се развиват пълноценно“, каза Василева.
Общо 293 родители са участвали в обученията за родителски умения. Те включват уроци за правилното отглеждане на новороденото, за неговата сигурност и безопасност. Сред дейностите са и образователни кампании с цел повишаване на информираността по въпроси, свързани със здравето на децата и майките, както и за превенцията на заболяванията сред децата. Основна цел е и изучаване на български език, допълни Василева.
За малките деца, които имат осем последователни посещение в хъбовете се предоставя подаръчен пакет с необходими продукти.
Според нея трите най-важни неща за развитието на едно дете са пълноценното хранене, пространството за игра и семейната атмосфера, изпълнена с любов. „За да може едно дете да постигне пълния си потенциал, то трябва да има подкрепа в среда, в която му се показва любов и внимание“, каза зам.-председателят на фондацията.
Проектът е финансиран чрез Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г. по програма „Местно развитие и намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ и е на стойност от 977 488 лева (499 789 евро). Осъществява се от фондация „Здраве и социално развитие“ в партньорство със Столичната община и Българо-норвежкото дружество (БНД), както и с местните общински администрации на районите „Красна поляна“, „Люлин“ и „Слатина“. Проектът започна през април 2022 г. и се очаква да приключи в края на април 2024 г.
Фокус на проекта са децата от уязвимите групи, живеещи на територията на софийските квартали „Факултета“, „Филиповци“ и  „Христо Ботев“.
Подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, повишаване на училищната готовност и включване в образователната система са сред акцентите в работата по дейностите.
През октомври м.г. проектът беше представен на кръгла маса „Ранно детско развитие в ромската общност: предизвикателства и перспективи“, организирана от фондация „Здраве и социално развитие“.