Тези дни Италианската конфедерация на земеделските производители съобщи, че в момента Италия се нуждае от поне 6000 пицари.

Как обаче се намира работа като пицар на Ботуша? Въпреки че на пръв поглед тази професия изглежда нискоквалифицирана, за да я упражняваш, трябва да притежаваш точно определени способности и умения.

Във всички сфери в Италия, които са свързани с естетика или вкус, импровизациите са недопустими, тъй като тук

клиентите са
много
по-взискателни
и капризни


от която и да е друга страна по света. На всичкото отгоре пицарите работят точно в периодите, когато другите се веселят и почиват – вечер и през уикендите. Това е и основната причина кандидати сред безработните италианци да не се намират лесно. За сметка на това за много от имигрантите на Ботуша това не е проблем, поради което и повечето от пицарите са чужденци.

В Италия има два начина да станеш пицар.

Първият е, ако започнеш да чиракуваш (в началото много често и гратис за няколко месеца) в някоя пицария, за да научиш занаята. След това, ако си добър, ти предлагат да останеш на работа. А места за чиракуване съществуват безброй, като се има предвид, че на всяка улица в Италия има поне една пицария.

Вторият начин е чрез курсове за пицари – той е за хората, които искат да направят кариера в сферата на пицата, тъй като така могат да си намерят работа и в много западни страни, където заплащането е поне двойно по-високо от Италия. Основно помагало за всеки кандидат-пицар от Италия и от чужбина е сайтът www.pizza.it.

В него могат да се видят най-различни професионални курсове за пицари, които включват теория и практика. Особено популярни са тези на APES, Асоциацията на пицарите. Курсовете, които се организират, са за ученик-пицар, помощник-пицар, кандидат пицар и професионален пицар.

На 20 април например
стартира
поредният
40-часов базов курс


на Училището за пицари в град Фермо, област Марке. Записването може да стане чрез формуляр, публикуван на сайта. Курсът дава базата на занаята и включва теория (от вида пещи до трите вида пици - класическа, в тава и неаполитанска) и практика. Курсът струва 800 евро плюс ДДС. Осигуряват се и нощувки в хотелски структури за по 25 евро на вечер. Освен сертификат обаче курсът дава възможност да бъдете включени и в голямата фамилия на пицарите на pizza.it, която е основната платформа на работещите в тази сфера. Завършвайки го, имате възможност

да получите
гратис правото
да бъдете
представен
с биография
и снимка


в онази част от сайта, в която се публикуват обяви за работа за пицари в Италия.

Лансирането в света на пицата може да стане и чрез сайта на Националното училище за пицари www.scuolanazionaleitalia napizzaioli.com, което има филиали в много градове в Италия и чужбина. Сайтът има и английска версия. Чрез него също могат да се намерят много курсове. И първото, и второто ниво включват по 60 часа теория и практика.