С 47 гласа за и 10 против Комисията по външни работи на Европейския парламент прие Резолюция, с която за девети път европейският законодателен орган изисква незабавно започване на преговори за членство на страната в Европейския съюз.

Антимакедонските изменения на коалицията на евродепутатите от Гърция и България не повлияха на резолюцията, отнасяща се до последния доклад за напредъка на Македония.

Докладчикът на ЕП за Македония Иво Вайгъл представи 16 компромисни изменения в отговор на рекордните 296 поправки на неговата проекторезолюция.

ЕП изисква конструктивен и приобщаващ диалог между правителството и опозицията. За девети път ЕП призовава за определяне на дата за начало на преговори без повече отлагане, с цел да не се губи инерция, да се увеличат реформите, свързани се европейското законодателство, като се засили процеса на демократизация.

ЕП повтаря, че въпросът за името, което е двустранен въпрос, не трябва да представлява пречка за започване на преговори, въпреки че трябва да се реши преди края на процеса.

Също така ЕП подкрепя становището на Комисията, че неуспехът на страните да намерят компромис след две десетилетия на посредничество има пряко и отрицателно въздействие на европейските стремежи на страната и нейния народ.

В документа се призовава двете правителства да предприемат конкретни стъпки към намиране на взаимно приемливо решение, като се повтаря важността и необходимостта от конструктивен подход за решаване на двустранните въпроси със съседите.