Гарантираните депозити в банките да се изплащат за седмица. Това се предвижда в новия Закон за гарантиране на влогове, който беше приет на първо четене от парламента. В подкрепа на законопроекта гласуваха 91 народни представители.

С него в родните правни норми ще бъде въведено европейското законодателство в областта. Според тях всички търговски банки в страната ще бъдат включени в системата за гарантиране на влоговете.

В проекта се предвижда още Фондът за гарантиране на влоговете да има възможност да участва в „алтернативни мерки за превенция и подпомагане с цел предотвратяване на по-големи разходи по изплащане на гарантирани влогове“.

Депутатът от БСП Румен Гечев коментира по този въпрос, че по този начин ще бъде създадена „паралелна централна банка“. Той е на мнение, че заедно с това частните банки ще могат „да крадат колкото си искат“, след това те ще имат право да получат средства от фонда, пише в-к „Преса“.

Според сегашния Закон за гарантиране на влоговете има няколко варианта за действие, ако средствата във фонда не са достатъчни за покриването на гарантираните депозити. Той може да поиска от банките авансово да преведат годишните си вноски, да увеличи техния размер или пък да поиска заем от държавата, което се одобрява от парламента.

В приетия на първо четене законопроект се предвижда подобен заем да бъде разрешаван от Министерски съвет. Депутатът Димитър Байрактаров обяви, че именно заради този текст Патриотичният фронт няма да гласува със „за“ на второ четене.

Междувременно стана ясно, че от Асоциацията на търговски банки в България настояват за по-бързо назначаване на подуправител на на Българската народна банка (БНБ). По време на среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет (МС) те са коментирали с него необходимостта от специалист, който да поеме управлението на „Банков надзор“ във финансовата институция.