За първа година по повод Трифон Зарезан се състоя ритуално зарязване на лозята в Павел баня, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. Ритуалът се състоя в лозовите масиви на село Александрово, а в него участва кметът на общината Иса Бесоолу. 
Празникът започна от сутринта с музика. Ритуалът беше изпълнен, за да е още по-богата реколтата от миналата годината. „Да дадат тези лози повече плод и сладост, да са високи добивите, да направят винарите пивко вино”, каза Иса Бесоолу, поливайки зарязаните лози с червено вино.
Ритуалът беше съпроводен от песните на самодейците от Народно читалище „Кирил и Методий – 1896” и Пенсионерски клуб „Еделвайс” в село Александрово.
Трифон Зарезан се празнува от лозарите, градинарите, соколарите и кръчмарите на 14 февруари по стар стил. Свързва се с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване. На територията на община Павел баня има 140 дка с лозови насаждения. В масивите са отглеждат, както винени, така и десертни сортове грозде, допълват от администрацията.
БТА припомня, че с празнична програма днес Трифон Зарезан отбелязват и в Гурково. Празникът е в лозовия масив на земеделска производствена кооперация “Тунджа – 94” край село Паничерево.