Стотици малки и големи русенци провериха своята грамотност в съботния ден, когато Русе се присъедини към националната кампания „Бъди грамотен“, организирана от Академика БГ. Русенското включване премина с активното съдействие и логистичната подкрепа на Общината. А представителят на дирекция „Образование“ Сашо Щерев, който дойде да връчи на Евелина Гечева от Академика БГ поздравителен адрес от кмета Пенчо Милков, първи се реши да се справи с граматическите и правописни задачки от теста. Трябва да се отбележи, че Щерев направи това за пълна шестица. 
Тестовете са разделени по сложност в три възрастови групи - за ученици от 1 до 4 клас, за 5-8 клас и за големи ученици и възрастни. Любопитен факт е, че преобладаващата част от хората, които попълваха тестовете, бяха точно в третата група - но най-много отличници, справили се без грешка, бяха децата от първата група. Седмокласникът от Математическата гимназия Никола Андреев след като реши теста за своята група, реши и този за възрастни, а след това се присъедини към екипа на организаторите. Безпогрешните отговори бяха награждавани с книги. 
Притесненията, че шатрата „Бъди грамотен“ ще отстъпва по интерес на навесите с произведения на художествените занаяти, мед, луканки и мехлеми, се оказаха несъстоятелни. Правописът и грамотността се оказаха напълно конкурентни на атракциите на изложението „Уикенд туризъм“, които в съботния ден на площадите в Русе не бяха никак малко. В кампанията се включиха учители, студенти, преводачи, свещеници и много ученици на различна възраст.
Това радва - значи, хората имат потребност от това да говорят и да пишат правилно, което е важно за интелигентността ни, коментира Евелина Гечева. Тя изказа благодарност на Общината за съдействието и на русенския екип на кампанията и увери, че следващото издание догодина ще бъде по-мащабно и интригуващо.