Супермодерна хибридна операционна зала по съдова хирургия работи в Университетска болница „Канев“. Тя е оборудвана с ангиографска система Alphenix Core+ на Canon. Това е петата в България хибридна операционна зала.
Д-р Стоян Генадиев, дм, е началник на отделението по съдова хирургия. От миналата година е републикански консултант по съдова хирургия. Д-р Генадиев започва професионалния си път в УМБАЛ „Св. Екатерина“ - София, където през 2014 г. придобива специалност „Съдова хирургия”. От 2015 г. до 2019 г. работи в Клиниката по съдова хирургия при МБАЛ „Уни Хоспитал“ - Панагюрище. Част е от екипа, извършващ бъбречни трансплантации в УМБАЛ „Александровска“ - София. През 2019 г. се присъдениява към екипа на отделение „Съдова хирургия“ към УМБАЛ „Канев“ - Русе, където осъществява мечтата си да работи рамо до рамо с баща си - доц. д-р Георги Георгиев, по това време началник на отделението.

- Д-р Генадиев, какво е хибридна операционна зала и как тя променя хирургията?
- Хибридната операционна съчетава ендоваскуларните процедури и оперативните методи за лечение на пациенти със заболявания на съдовете. Идеята й е да се извлече максимумът от двете техники в полза на пациентите. Въпреки че тази концепция е сравнително нова, тя има огромен потенциал да промени съдовата хирургия. Още преди 5 години бившият началник на отделение „Съдова хирургия“ доц. Георги Георгиев, дм, ни насърчи активно да работим в посока съчетаване на отворени и безкръвни методи. Неговата визия за развитието, на нас като лекари и на отделението като цяло, беше в посока на хибридните интервенции. Според него в бъдеще ни очаква появата на нов клон в хирургията и това е хибридната хирургия. Реално с тези нововъведения ние, екипът на отделение „Съдова хирургия“, изпълняваме неговия завет. 
Както се вижда от снимките, хибридната зала не е обикновена операционна зала, най-малкото размерът й е почти колкото на две операционни, защото освен стандартното оборудване, което имаме в една операционна, там има и изключително сложна ангиографска уредба. Резулатът от това е възможността
медицинският екип да извършва едновременно образни изследвания и хирургични процедури
Това се случва на едно и също място, без пациентът да бъде преместван. 
Тези сложни процедури изискват тясна колаборация между нас, съдовите хирурзи, специалистите от отделение „Образна диагностика“, колегите в „Кардиология“, анестезиологичния екип и операционната сестра, както и колегите в Информационния отдел. Огромното предимство на Голямата болница е една изключително добре функционираща облачна система, която ни дава възможност да споделяме образи, както с другите отделения, така и с всеки един с достъп до интернет. Така лесно може да настроим апарата в хибридна зала и скенера в образна диагностика да си „говорят“. Получаваме образа от скенера, който наслагва изображение на нашия апарат, и така работим с изключително малко контраст, което показва и още едно от предимствата на тази техника. Тя позволява по-безвредно лечение с по-малко контрастно вещество и по-малко облъчване. 
- Кои заболявания могат да бъдат лекувани в хибридната зала?
- Всички заболявания на кръвоносните съдове.
Запушвания и стеснения на артериите в цялото тяло, разширения на коремната аорта
(най-големия кръвоносен съд в човешкото тяло), както и различни синдроми на венозната система. Това са най-честите, но списъкът е огромен. Като цяло за нас с такова оръжие в арсенала няма теми табу.
- Какви са на-честите интервенции, които правите и, моля, да дадете пример за най-сложната такава?
- Най-често лекуваме стеснения и запушвания на артериите на долните крайници, тъй като това е една от най-честите патологии, които водят пациентите при нас. За съжаление, наблюдаваме подмладяване на пациентопотока, което е притеснително. Ще използвам още веднъж да спомена и рисковите фактори за атеросклероза: тютюнопушене, висок холестерол; високо кръвно и захарен диабет. 
Преди месец лекувахме
жена с тотално запушване на крайната част на аортата и двете хълбочни артерии
При нея приложихме точно такава хибридна процедура. Алтернативите са две. Едната е тежка коремна операция, с която да сменим аортата и разклоненията й с изкуствена протеза, която върви ръка за ръка с престой в реанимация и продължителен болничен престой. При такава процедура пациентите се връщат към нормалното си ежедневие след минимум един месец. Другият вариант, на който ние се спряхме, е с два малки разреза в основите на бедрата под рентгенов контрол достигнахме до запушването и със специален консуматив ремонтирахме съдовете. На следващия ден пациентката беше вече раздвижена. Наскоро тя беше при нас за контролен преглед и съобщи, че вече тича, тъй като в младите си години се е занимавала с лека атлетика. Уникално, нали?
- Как това променя хирургията?
- Хибриданата операционна зала дава възможност на хирурга, след като приключи с оперативната интервенция, да премине веднага към ендоваскуларната процедура, без да се налага пациентът да бъде прехвърлян от една в друга зала. Всичко се случва едновременно, само с една упойка. Това намалява времето на интервенцията,
позволява ни да лекуваме изключително сложни случаи едноетапно, намалява значително процента на усложнения
както и риска от инфекции. 
Допълнително предимство е по-краткият възстановителен период и намаления болничен престой. Това е страхотна новина за пациентите, тъй като комбинацията от намален болничен престой и по-бързо възстановяване означава, че нашите пациенти могат по-скоро да се завърнат към нормалното си ежедневие. Това също способства процеса на оздравяване. 
- Разбрахме какво представлява хибридната зала, но защо за вас беше толкова важно тя да бъде факт и в УМБАЛ „Канев“?
- За да отговоря на този въпрос, трябва да ви разкажа малко за историята на съдовата хирургия. Тя е една сравнително млада специалност. Основите й се полагат в началото на 20 век, когато Карел открива съдовия шев, за което печели Нобелова награда през 1912 г. През 60-те години на миналия век са въведени по-голяма част от оперативни интервенции, които се прилагат и до днес. 
Принципът на работа се променя през 90-те години на миналия век, когато
навлизат интервенционалните (безкръвни) процедури върху съдовете
За известен период тези два вида съдови интервенции се развиват успоредно, без да пресичат пътищата си. В един момент обаче далновидни съдови хирурзи започват да развиват компетенциите си и в двете направления. Така се ражда хибридната съдова хирургия. В България имаме уникалната възможност като съдови хирурзи да практикуваме тези хибридни подходи, защото в някои европейски страни тези дейности са строго разпределени между хирурзи и нехирурзи (интервенционални радиолози, инвазивни кардиолози, ангиолози) и дори пациентът да попадне в хибридна зала, той ще бъде интервениран от двама лекари, което води само по себе до размиване на отговорността. 
В отделение „Съдова хирургия“ хибридните методи за лечение са въведени от доц. д-р Георги Георгиев, който, въпреки ограниченията на времето, успява с наличното да прокара този път за нас. В последните 5 години процентът на тези процедури нарасна двойно и все по-често биват използвани за решаване на комплицирани случаи или
когато стесненията/запушванията са едновременно в корема и на крайниците
Тези възможности ни спестяват тежки оперативни интервенции, дълъг възстановителен период и продължителен болничен престой.
- Как виждате развитието на съдовата хирургия в Университетска болница „Канев“ през следващите 5 години?
- Това, което е направено за отделението през почти 40-годишната му история, е пример как с визия и усет може да бъдеш сред първите дори и в провинцията. Аз непрекъснато търся допирните точки на съдовата хирургия с другите специалности, защото във всеки един орган или тъкан има кръвоносни съдове. Според мен бъдещето е в създаване на мултидисциплинарни екипи за решаване на сложни казуси. Така ние, съдовите хирурзи, можем да бъдем спасителния пояс във всяка една трудна ситуация за останалите специалности. Колаборираме добре с колегите от обща хирургия и урология и се надявам с времето да открием все повече допирни точки, чрез които ние от болница „Канев“ да предоставяме комплексна и висококачествена грижа. 
Друг важен момент е развитието на човешкия капитал в отделението.
Имаме млади и отлично подготвени лекари, които ежегодно посещават най-реномираните форуми в света
за да може да сме в крак с новото. Медицината се развива постоянно и ние нямаме право да изоставаме. 
- А как се вписва хибридната зала в това развитие?
- Чрез възможностите на тази зала ние може да получим детайлно, триизмерно изображение с високо качество, което да ни позволи да достигнем и до най-малките кръвоносни съдове в човешкото тяло. Стигнем ли веднъж, ние можем да правим каквото е необходимо – да ги разширим, да ги запушим. Това отваря вратата точно за такова сътрудничество с колегите от другите специалности.
Така пациентите ще имат достъп до най-съвременните методи на лечение и Голямата болница ще бъде конкурентна на университетските клиники на запад.

Силвия ДИМИТРОВА