Министърът на правосъдието Атанас Славов ще участва в церемонията по подписването на Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество в разследването и наказателното преследване на геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други международни престъпления. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Атанас Славов е упълномощен от Министерския съвет да подпише конвенцията при условие на последваща ратификация.
Конвенцията ще бъде открита за подписване днес в Хага, Нидерландия. В своята позиция по време на преговорите, българската страна се придържаше към международните си ангажименти в областта на международното сътрудничество по наказателноправни въпроси, отчитайки общата позиция на Европейския съюз, както и българския национален интерес в подкрепа на борбата с безнаказаността, посочват от Министерството на правосъдието.
Приложното поле на конвенцията обхваща престъплението геноцид, престъпленията против човечеството и военните престъпления, както и други най-тежки международни престъпления.  По отношение на дефинициите се препраща към дадените определения в Римския статут на Международния наказателен съд, по който България е страна.
Миналата седмица премиерът Николай Денков направи еднодневно посещение в Хага заедно с министъра на отбрана Тодор Тагарев. По време на визитата бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз, както и ключови приоритети за България.