Конкурс за проект на самостоятелен читателски кът за училищна библиотека бе организиран в началото на втория учебен срок в Професионалната гимназия по дървообработка и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак". Надсловът на творческото състезание в най-старото професионално училище в Русе е "100 години училищна библиотека "Йосиф Вондрак" - моето лично пространство".

Участниците, в зависимост от категорията, имат за задача да представят рисунка или чертеж на читателски кът от масивна дървесина. Проектът може да се изработи на ръка или с графична програма. Изделието от класирания на първо място проект, ще бъде произведено от ученици и ще се представи за поредна година на престижното национално състезание "Мебели, стилни мебели и дърворезба" през април 2024 г. Гимназистите ще представят изделието си и ще го защитят пред жури, съставено от членове на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, Стопанската камара и дърворезбарската гилдия. Срокът за представяне на творбите е 23 февруари.

Младите дизайнери, резбари и мебелисти, под ръководството на учители-специалисти, подготвиха за конкурса изложба от лични творби, изработени в часовете по практика. Учениците демонстрираха възможностите на системата за професионално образование и обучение да подготвя специалисти в областта на производството на изделия от дървесина като изявиха чувството си за красота и хармония.