Близо 50 доброволци се включиха във вечерно бдение със свещи във Велико Търново в знак на съпричастност към засегнатите от болестта ХИВ/СПИН. Бдението се проведе пред Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ и беше организирано от Регионалната здравна инспекция  в партньорство с Община Велико Търново, Българския младежки червен кръст, Градския ученически парламент, Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Гражданите, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите, също можеха да се включат в бдението или да запалят свещ на прозореца на домовете си в 21:00 часа като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.
На участниците в инициативата бяха раздадени информационни материали, свещи и презервативи.
Днес възпоменаваме жертвите и показваме своята съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН, каза за БТА д-р Ана Ангелова, завеждащ СПИН кабинета към Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, главен експерт в дирекция „Надзор на заразните заболявания“ и детски лекар със специалност „Хигиена на детско-юношеската възраст“. Този ден се чества всяка трета неделя на месец май и се радваме, че всички поканени се отзоваха. Освен представители на партньорите на инициативата, дойдоха и младежи от филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново, отбеляза тя.
Д-р Ангелова посочи, че от началото на 2024 година в страната са се изследвали около 8000 души, като във Великотърновска област засега няма позитивни. През годините в областта има четирима регистрирани, но те се проследяват и лекуват на други места, каза още тя и припомни, че за това заболяване вече има лечение, но в по-изостаналите страни то неминуемо води до смърт.
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ се отбелязва в България от 1992 година. Той е част от третия етап на Националната АНТИСПИН кампания, имаща за цел да насочи вниманието към този обществен проблем като повиши обществената осведоменост и информира, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на хората с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям в бъдеще. Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“, посочиха от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.
За периода 1986 - 2023 г. (откакто в страната се води официална статистика) са регистрирани 4 301 носители на ХИВ. През изминалата 2023 г. 359 хил. лица у нас са узнали своя ХИВ-статус, от които новооткритите заразени с ХИВ са 253. Голяма част от тях (90,5%) посочват като вероятен път на заразяване сексуалния, а 9,1% – инжекционната употреба на наркотици. През изминалата година мъжете с установена ХИВ инфекция са 4 пъти повече от жените. Най-голям брой на новозаразени лица са съобщени във възрастовата група 30 - 39 г. – 36%, следвана от възрастовата група 20 - 29 г. – 25%, и възрастовата група 40 - 49 г. – 23%. Към 31 декември 2023 г. общо 2344 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2312 (98,6%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия, посочиха от Здравната инспекция. Те припомниха, че ранното диагностициране на носителството на ХИВ вируса предотвратява разпространението му и дава възможност за навременно започване на адекватно лечение, а в наши дни вече съществува ефикасна поддържаща терапия, която може да осигури десетки години живот на пациента.
Като част от инициативите на 21 май в Средно училище „Бачо Киро“ в Павликени с учениците от горния курс на обучение ще се проведат образователни игри на тема „Зная, мога и спортувам редовно“, целящи изграждане на позитивни нагласи към начина на живот, способстващ за формиране на отговорно поведение за собственото здраве и сексуалност, посочиха от Регионалната здравна инспекция.