На церемония в Народния театър "Иван Вазов" в София на 11 януари 2018 г. официално се открива българското председателство на Съвета на ЕС.
След приемането на страната за член на Европейския съюз от 1 януари 2007 г. България за първи път поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз за шест месеца. На церемонията присъстват президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,  министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Лиляна Павлова - министър на българското председателство на Съвета на ЕС.
България приема председателството от Естония. То е под мотото "Съединението прави силата”.
Как БТА отразява събитието:
Президентът Румен Радев: Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна
София, 11 януари 2018 г. /БТА/ На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е "Съединението прави силата". Това каза президентът Румен Радев в речта си на церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър "Иван Вазов"……Той заяви, че поемаме председателството в труден за Евросъюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на Съюза. Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социални права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и високите технологии, каза президентът Радев. Той заяви, че е убеден в едно - че когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма, заяви президентът Радев.Той изрази увереността си, че през следващите шест месеца гостите ни от Европа ще се чувстват у дома си сред римските руини и православните църкви на България, особено тук в София, където православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога са само на няколкостотин метра една от друга. Това е уникално историческо достояние, което ще напомня на всички нас, че Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме, каза още президентът Румен Радев, който завърши с "Добре дошли". 
***
Цвета Караянчева: Българското председателство е чест, но и голяма отговорност
София, 11 януари 2018 г. /БТА/ Българското председателство е чест, но и голяма отговорност, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на церемонията за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" в София. Тя изрази увереността си, че България ще бъде успешен ротационен председател на Съвета на ЕС и в продължение на шест месеца ще е основен двигател на задачите от дневния ред на ЕС. Приемаме председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза, подчерта Караянчева и допълни, че пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусни решения в ЕС.Като председател на българския парламент подчертавам, че ние, народните представители, ясно съзнаваме значението на парламентарното измерение - съществен и неделим елемент от нашето първо председателство, заяви тя. Имаме политическата воля да продължим да насърчаваме българското правителство в неговата роля на честен и неутрален посредник между държавите членки на ЕС да постига конкретни резултати по стратегически европейски приоритети - както в рамките на шестмесечния период на председателството, така и в контекста на 18-месечната политическа програма на триото Естония - България - Австрия, каза Караянчева. (…) Караянчева припомни, че именно на сградата на Народното събрание е изписан девизът, избран за мото на председателството - "Съединението прави силата”… 
***
Доналд Туск произнесе на чист български език речта си за откриването на европредседателството и започна с цитат от "Отечество любезно, как хубаво си ти"
София, 11 януари 2018 г. /БТА/ С цитат от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно, как хубаво си ти" започна речта си председателят на Европейския съвет Доналд Туск на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 тази вечер в Народния театър в София. Туск произнесе словото си на чист български език. Той посочи, че като поляк много добре разбира колко работа, кураж, решимост е струвало на българите да постигнат европейските успехи. Никой не ви е дал нищо даром, каза той. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов, коментира Туск. Той допълни, че историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове",  макар че в нея няма дракони. Всички бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми, посочи Доналд Туск. Стабилност, сигурност, благоденствие - това заслужават хората в този регион, коментира той. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност, допълни Туск. Според него е добре, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, които не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион, заяви Туск."Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите”… 
"Добър вечер", поздрави на български и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той каза, че България е страна, към която изпитва особена слабост и много обича шопската салата и луканката. България води Европа от тази вечер и през идните шест месеца и по-нататък, заяви председателят на ЕК. Той отбеляза, че председателството съвпада с ключов момент, ред инициативи са вход за определяне на бъдещето на Съюза. (...) Вашето място е в Европа, вашето място е също така в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос, заяви Юнкер. Комисията е на страната на България и ще остане на страната на България, посочи той.
Председателят на ЕП Антонио Таяни припомни девиза на председателството ни - "Съединението прави силата" и посочи, че заедно следва да преборим предизвикателствата и да направим Европа готова за бъдещето. Сега е добро време за размисъл как да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен и по-гъвкав спрямо нашите граждани и особено младото поколение, следва да се вслушаме в техния глас, коментира Таяни. (…) Всички ние сме съгласни, че следва да се нагоди европейската система към новите предизвикателства, но следва това да бъде сторено в духа на сътрудничество, смята председателят на ЕП. Според него българското председателство е начин да се премине към конкретни действия в това отношение. (…) Таяни подчерта като важен момент за бъдещето на Европа отношението между ЕС и държавите от Западните Балкани.
***
Бойко Борисов: Трябва да бъдем безпристрастен модератор, но и да направим така, че за всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и за него 
София, 11 януари 2018 г. /БТА/ Имаме шест месеца да положим усилия не само за България. Защото, да, от една страна трябва да бъдем безпристрастен модератор в преговорите, но в същото време трябва да направим така, че за всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и за него. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в речта си на церемонията по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър "Иван Вазов".…Борисов отбеляза, че през шестте месеца на българското председателство има много събития, които трябва да започнат, други - да се развият, някои да завършат. Той открои теми като кохезионната политика, очакваните 10 млрд. евро по-малко в европейския бюджет, проблемите в региона, в Крим, спора между ЕК и Полша, Западните Балкани, надеждата, по думите му, на техните народи, земеделската политика, киберсигурността, обща европейска отбрана, справяне с миграционната криза, която продължава да разделя Съюза. Всичко това е в тези шест месеца на нашето председателство, трябва да се отворят много въпроси и много отговори да се дадат, каза премиерът..."След словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или изказване е неуместно", каза премиерът Борисов, който добави, че като българи трябва да оценим, че председателят на Европейския съвет е положил труд, за да покаже уважението на европейските институции към българската история и народ.Позволете ми, както винаги, първо да се обърнем към патриарха, да помолим за неговата благословия. И както е казано в Книгата - без Господа нищо не можем да направим, каза премиерът Борисов в началото на изказването си.  Церемонията тази вечер започна с изпълнение на Химна на България от Детския хор на Българското национално радио, а след изказването на Борисов прозвуча и Химнът на ЕС.
***
Сурвакари прогониха злото в името на успешно председателство на България на Съвета на ЕС
Перник, 11 януари 2018 г. /БТА/ Двайсет сурвакари от брезнишкото село Долна Секирна, водени от областния управител на Перник Ирена Соколова са посрещнали в Националния исторически музей  акредитираните журналисти и гости на официалното откриване на българското европредседателство след тържествената церемония. Това съобщи областният управител Ирена Соколова……С ритуален танц с факли и маски сурвакарите са прогонили злото и са възвестили тържеството на доброто по време на председателството на България на Съвета на ЕС. Колкото по-силно дрънчат хлопките, толкова по-успешно ще бъде европредседателството, според сурвакарската традиция.
***
В дните от началото на годината до откриването, в медиите в Европа има коментари за очакванията от първото председателство на България, които БТА отразява в международната и балканската си емисии:
Белградският вестник "Политика" пише за българското председателство на ЕС
Белград, 2 ноември 2018 г. /БТА/ Белградският вестник "Политика" пише за поетото от България от началото на годината председателство на ЕС, акцентирайки върху думите на българския премиер Бойко Борисов, че това се случва в ключов момент и че е обърната нова страница между съседите. В публикувано във Фейсбук послание, цитирано от "Политика", Борисов изразява увереност, че като ротационен председател България ще работи успешно по приоритетите, които е поставила. Според неговите думи световните лидери са признали България като фактор на Балканите и е отворена нова страница в добросъседските отношения и сътрудничество, отбелязва още белградският вестник.
Вестник "Вечерне новости" съобщава, че президентът на Сърбия Александър Вучич е разговарял по телефона с българския премиер, на когото честитил настъпващата Нова година и му пожелал успешно председателство на Европейския съюз, първото откакто България се присъедини към ЕС. Вучич особено е благодарил за това, че българското председателство ще бъде посветено на европейската перспектива на Западните Балкани, допринасяйки по този начин за стабилността и сътрудничеството в региона.
***
Какво може да очаква Македония от българското председателство на ЕС, пише вестник "Вечер"
Скопие, 3 януари 2018 г. /БТА/ Имаме готовност и очакване по време на българското председателство на ЕС да получим окончателна дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС, заяви македонският президент Георге Иванов, цитиран от вестник "Вечер". "Това е дълъг и тежък процес, но нашата администрация е подготвена за това. Проблемът е в Гърция, която ни блокира още от самото начало на този процес", каза още Иванов.
***
Френският в. "Монд" публикува статия за българското ротационно председателство на ЕС
Париж, 5 януари 2018 г. /БТА/ От 1 януари ротационен председател на Европейския съюз стана България, най-бедната държава в съюза. Това е значителна отговорност за страна, която членува в клуба само от 10 години и разполага с ограничен брой професионалисти в областта на европейските механизми, пише френският в. "Монд".В течение на шест месеца българските представители ще трябва да организират европейските министерски срещи, да определят дневния ред, да работят за постигането на консенсус. За да помогне, Еврокомисията им "зае" около 40 свои чиновници, което е относително честа практика при малки страни, поели председателството, отбелязва вестникът.Списъкът със задачите на София е особено натоварен и деликатен. Най-трудно за нея вероятно ще е постигането на споразумение по въпроса за миграцията - тема, която предизвиква дълбоко разделение в Европа в последните две години…Българското председателство ще бъде съпътствано също от преговорите за Брекзита, които навлизат във втора фаза, припомня той……Ще успеят ли българите да избегнат задълбочаване на разделението между Изтока и Запада в Европа? Страната, където минималната работна заплата е близо девет пъти по-ниска от тази в Люксембург, във всеки случай се надява до Брюксел да достигне едно от основните й искания - най-сетне да стане част от Шенгенското пространство, от което остава изключена наред с Румъния, отбелязва "Монд". Вестникът цитира българския еврокомисар Мария Габриел, че това е несправедливост, която не може да продължава повече.  
***
Вестник "Файненшъл таймс" публикува редица статии за България на политически и икономически теми
Лондон, 11 януари 2018 г. /БТА/ Британският вестник "Файненшъл таймс" публикува днес редица статии за България на политически и икономически теми."България отлага реформите, за да наблегне на председателството на ЕС", гласи едно от заглавията по повод поемането на ротационното председателство на ЕС от София за първата половина на тази година.Между отделните партии в управляващата коалиция, както и между правителството и опозиционните социалисти цари своего рода негласно примирие. Никой не иска да клати лодката и да злепоставя страната докато тя е заела централно място на европейската сцена, пише авторът Тони Барбър. Според цитирани от вестника експерти през следващите шест месеца ще се избягва всичко, което би предизвикало недоволство или би довело до улични протести.Това спокойствие е от полза за премиера Бойко Борисов, който многократно е подчертавал, че най-важна за него е стабилността на държавата. Този социален мир обаче има своята цена. Партньорите на България в ЕС например биха искали да видят повече напредък в съдебната реформа, борбата с корупцията и модернизацията на полицията, здравеопазването и образованието, пише "Файненшъл таймс”…
***
България се мъчи да догони европейските стандарти - коментари в европейски медии по повод началото на българското председателство на ЕС
София, 12 януари 2018 г. /БТА/ … "Фигаро", обръща внимание на протестите в София в деня на официалното начало на българското Европредседателство. Българите протестираха с искане на подобряване на жизненото равнище и против корупцията. Вестникът цитира издигнат от демонстрантите транспарант: "Корупцията прави силата" - иронична препратка към мотото на българското председателство "Съединението прави силата". В десетината протеста участваха еколози, проруски и антиевропейски организации, защитници на правата на жените, както и полицаи и пенсионери, които настояваха за увеличение на заплатите и пенсиите, допълва "Фигаро".България иска да се възползва от председателството на ЕС, за да ускори присъединяването си към Шенгенското пространство, отбеляза на сайта си телевизия "Евронюз". От началото на мигрантската криза България следва неотклонно правилата на европейската солидарност. За времето на председателството си София ще води дискусии за намиране на отговор на това предизвикателство. Същевременно обаче тя ще трябва да поддържа единството на страните членки, силно застрашено по този проблем, подчертава "Евронюз”…