Младежите от "Спешъл Олимпикс България", Българската Паралимпийска федерация и Федерацията за адаптирана физическа активност България бяха удостоени с плакети за завоювани спортни постижения от столичния кмет Васил Терзиев. Това се посочва в сайта на Столична община (СО). 
Поводът за награждаването е Денят на българския спорт - 17 май. 
За 12-а поредна година Столичната община предоставя финансови и предметни награди за високи постижения на ученици и младежи от София. През 2024 г. са отличени 246 млади спортисти от столицата, посочват от Общината. 
„Искам да благодаря на атлетите за това, че ни дават повод за гордост и че са източник на вдъхновение, защото не се предават и се борят за своите високи постижения. Това трябва да бъде пример за всички нас. Искам също така да им обещая, че ние ще продължим да подкрепяме спорта в София и че ще се постараем да подобрим инфраструктурата и условията, при които те се подготвят“, посочи кметът Терзиев.
Денят на българския спорт се отбелязва на 17 май с с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г., показва информация на отдел "Справочна" на БТА. На този ден се отбелязва годишнината от пристигането (1894 г.) в София на първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и други с мисията да положат основите на спорта в страната след освобождението ѝ от османско иго (1878 г.). За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика, основават и гимнастическата организация "Юнак". Гимнастикът Шарл Шампо е първият участник за България на първите съвременни Олимпийски игри в Атина, Гърция (6-15 април 1896). Състезава се в три индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема пето място и донася първите две точки за България.