Конференция за началото на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) се организира от 10:30 ч. днес в Дома на Европа (Представителството на Европейската комисия) в София. На събитието се очакват вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и посланикът на Белгия Фредерик Мьорис, съобщиха организаторите от "Пан Европа - България" и посолството на Белгия у нас.
Дискусията ще бъде открита от Гергана Паси, президент на "Пан Европа- България", и Норберт Бекман-Диркес, ръководител на фондацията „Конрад Аденауер“ в България. Откриването ще бъде последвано от разговор с Мария Габриел и с посланик Фредерик Мьорис.
Белгия пое от 1 януари за 13-и път председателството на Съвета на ЕС. Като водеща задача в следващите шест месеца белгийското председателство си поставя продължаването на помощта за Украйна. Първостепенна задача ще бъде осигуряването на устойчива политическа, икономическа, военна, хуманитарна и правна помощ за украинската страна, според програмата на председателството.