Конференция на тема „Ролята на НАТО за справяне с предизвикателствата в динамичната среда на сигурност“ ще се проведе в Централния военен клуб в столицата, съобщиха организаторите от Софийския форум за сигурност.
В конференцията от 9:00 часа ще участват младежи от България и Република Северна Македония, като програмата включва лекции и дискусии с експерти по сигурността и международните отношения, дипломати, представители на български държавни институции.
Европа, както и регионът на Западните Балкани са изправени пред многобройни рискове за сигурността и отбраната, за справяне с които са необходими общите усилия на всички демократични държави. От ключово значение е ангажираността на НАТО и ЕС и тяхното единство. България и Северна Македония, като страни-членки на НАТО, са гарантирали изпълнението на клаузата на взаимна отбрана по член 5 от Вашингтонския договор. Това предполага развитие на добри двустранни отношения и висока степен на доверие, посочиха от форума за сигурност. 
Младите хора от България и Северна Македония ще дискутират какви са рисковете и предизвикателствата пред сигурността и какво НАТО, ЕС и отделните държави следва да предприемат, за да се справят с тях. 
На 2 декември за първи път Министерството на външните работи (МВнР) отвари вратите си за студенти. Често казваме, че инвестицията в младите хора е инвестиция в бъдещето. Аз смятам, че инвестицията в младите хора е инвестиция в настоящето, каза на младите хора вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Имаме нужда от вашите идеи, енергия, критично мислене, визия за настоящето и бъдещето, добави тя.