Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) отбеляза Деня на народните будители с национална научна конференция с международно участие „Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век“ и церемония „Национална награда на името на акад. Благовест Сендов“ в Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“, съобщиха от висшето училище.
В ранната утрин на 1 ноември стълбите на Националната библиотека бяха украсени с буквите УНИБИТ, иконата на светите братя Кирил и Методий и надслова „Да учиш в България е престижно!“, тържественост придаваше духовият оркестър на Академията на МВР с диригент Александър Иванов. Студенти на УниБИТ раздаваха специалното издание на Кирилометодиевския вестник „За буквите – О писменехь“ пред паметника на светите братя и пред президентството, казаха от екипа на УниБИТ.
Фоайето на Националната библиотека, където е първият дом на УниБИТ преди повече от 70 години, посрещна участниците и гостите на XXI национална научна конференция с международно участие „Обществото на знанието и хуманизмът на XXI век“. Форумът тази година бе посветен на 200-годишнината от рождението на Найден Геров, съответно и двата пленарни доклада „Културно-историческо наследство на Найден Геров“ на гл. ас. д-р Андриана Спасова от Института за литература на БАН и „Възрожденски книжовни маршрути – Найден Геров“ на Мария Узунова, докторант в УниБИТ.
За пети път на 1 ноември УниБИТ връчи Национална награда за принос в образованието и науката  на името на видния български университетски преподавател, учен и общественик проф. Благовест Сендов, академик на БАН, съобщиха от висшето училище. Церемонията води проф. д.ик.н. Стоян Денчев, председател на Съвета на настоятелите на УниБИТ. Наградите „Сендов“ връчи министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков.
В категорията „Учител“ бе удостоен г-н Милко Багдасаров, директор на най-голямото училище в Южна България – Средно училище „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Той получи огърлие с лика на проф. Сендов, грамота и часовник Ришельо от министър Цоков и ректора на УниБИТ проф. дн Ирена Петева.  „Огромна гордост е фактът, че получавам награда на името на моя кумир и авторитет за поколения – акад. Сендов, респект към всички Вас будители днес тук, и специално благодаря на проф. Стоян Денчев, който се разходи в Швейцария с шапка на нашата гимназия“, бяха част от благодарствените думи на г-н Багдасаров.
В категория „Университетски преподавател“ наградата получи египтологът проф. дн Сергей Игнатов. „Благодаря! Странно е да получа тази награда, защото не съм математик. Но я приемам, защото акад. Сендов, освен талантлив учен, беше реформатор. Имаме много работа, за да направим работата на учения престижна, трябва да подкрепяме хуманитарното знание, изкуството, за да облагородяваме душите на младите хора, и социалните науки, особено психологията“, очерта бъдещето на научния свят в благодарственото си слово проф. Игнатов.
Със специалната награда за цялостен принос „Акад. Благовест Сендов“ бе удостоена Янка Такева, председател на Съюза на българските учители. „Не можем да бъдем безчувствени, вървейки по пътеката на новото просвещение на Найден Геров и Неофит Рилски. Всеки трябва да обича своя род и език, за да я има България. Ние, българските учители, създаваме добри хора, които да продължат делото, но трябва да имаме повече съмишленици като хората от УниБИТ, които се грижат за духовността в XXI век“, каза Такева от трибуната. 
Акад. Сендов беше визионер, направи революция в българското образование, ние сме в дълг на неговото дело и хората от 80-те години на миналия век, подчерта министър Цоков. 
На 1 ноември УниБИТ удостои с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ Карен Алексанян, създател на „Двор на кирилицата“ в град Плиска. Регалиите на отличието – огърлието, тогата и почетната диплома му бяха връчени от ректора проф. дн Ирена Петева. „Днес сме заедно, обединени чрез наука, изкуство, култура. Това е признание и почит! Това е памет за учителите, които през векове на робство и кризи говориха и пишеха на български език!“, каза лауреатът.
Директорът на НБКМ доц. Красимира Александрова цитира Вазовите думи: „Не се гаси туй, що не гасне“ и призова да съхраним духовността в съвременните измерения на модерността на XXI век, за да продължи българската нация“.
Празникът на УниБИТ продължи в следобедните часове в 5 научни сесии, в които участваха 80 учени с 60 доклада. Гости на тържеството на университета бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, посланикът на ОАЕ в България Султан Рашид Алкайтуб Алиуайми, косовският депутат д-р Насер Ругова, проф. Берат Акифи, скулпторът Вежди Рашидов, началникът на Регионално управление на образованието – Пловдив инж. Иванка Киркова, инж. Таня Михайлова, директор на Професионална гимназия по прецизна техника и оптика „Н. В . Ломоносов“, Иван Тенев, д-р Кана Примова, проф. д-р Лазар Груев, бивш председател на Върховния касационен съд, проф. д-р Янаки Стоилов, конституционен съдия, г-н Красимир Влахов и други, посочват организаторите. Вечерта в зала „Тържествена“ бе открита изложба „Красотата на православния дух: ценни старопечатни книги и гравюри от библиотеката на Рилския манастир“, която ще украсява университета до края на месеца.
В рамките на този ден проф. д.ик.н. Стоян Денчев получи званието „Следовник на народните будители“, присъдено му от Съюза на народните читалища на официална церемония в Националната библиотека, заедно с ректорите на Стопанска академия „Д. А. Ценов“-Свищов проф. Марияна Божинова и на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Димитър Димитров, журналистката Венелина Гочева, поета Боян Ангелов, актьора Любен Чаталов и певеца Орлин Горанов.
/АКМ