И тази година беше спазена традицията в деня, когато православната църква почита Свети Дух, жителите на търговищкият квартал „Въбел“ да празнуват. Празникът на квартала е организират от Църковното настоятелство при храм „Света Троица“ и Народно читалище (НЧ) „Развитие – 1904“ , съобщи председателят на културната институция Светла Манолова.
Празнична Света литургия бе отслужена от Протойерей Димитър Байков. Преди обяд на централния площад пред  НЧ „Развитие – 1904“ се изви празнично хоро. В двора на храма беше отслужен водосвет в съслужение от местни духовници. Беше осветен и раздаден традиционен курбан. 
Местни дарителите осигуряват курбана – средства за закупуването на трите агнета са дарили и жителите на населеното място. Пак те се включват и в приготвянето на гозбите, разказа пред репортер на БТА Николай Колев – член на Църковното настоятелство и кметски наместник на квартала.  
Църковният двор всяка година на празника, който се отбелязва 51 дни след Великден, събира миряните. Църквата е един от символите на квартала. През 2022 г. бяха отбелязани 110 години от началото на градежа и 100 години от освещаването на храма. А съборът на квартала се чества на този ден от незапомнени време и традицията се предава от поколение на поколение. 
Празничната програма ще продължи привечер с участието на съставите към местното читалище и оркестър от Търговище.