Финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в семейна среда ще се увеличи значително от 1 юни 2023 г. Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, които бяха одобрени от правителството, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Съгласно измененията размерът на финансовата подкрепа, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на бедност за съответната година, а не, както е в момента - с гарантирания минимален доход. Общият размер на еднократната помощ за превенция на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в семейна среда, както и за отглеждане при близки и роднини и в приемни семейства, ще бъде до двукратния размер на линията на бедност. Това ще повиши максималния общ размер на помощта до 1008 лв., което е с 258 лв. или с над 34% повече от сегашния ѝ размер. 
Помощта ще може да се предоставя до шест пъти в годината, а не, както е сега - до четири пъти. Еднократната помощ за превенция на изоставянето ще може да се изплати веднага след издаването на заповедта за нейното отпускане. Ще се увеличат и месечните средства за отглеждане на деца, настанени в семейства на роднини или близки или в приемни семейства.
С промените се регламентира още, че през първата година от следосиновителния период посещенията от представител на Дирекция „Социално подпомагане“ в осиновителното семейство ще са ежемесечни, а през втората година - поне по един път на три месеца. Прецизират се и разпоредбите, касаещи Националната информационна система, поддържана от Държавната агенция за закрила на детето, и текстове, свързани с възнагражденията на професионалните приемни семейства.
С друго решение на правителството от днес над 320 хил. домакинства от уязвимите групи ще получат по 148,35 лв. еднократна помощ за отопление по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.
Правителството прие седмо изменение на програмата, с което се осигурява финансов ресурс в размер на 47,5 млн. лв. по механизма REACT-EU. Средствата ще се използват за финансиране на мярка „Подкрепа за достъпна енергия“ SAFE, по която около 320 000 домакинства от уязвимите групи ще получат еднократна помощ от 148,35 лв., за да покрият разходите си за електрическа и топлинна енергия.