Документален филм за Афганистан на режисьорката Захра Мани, продуциран от Дженифър Лорънс, бе прожектиран премиерно в Кан, предадоха Ройтерс и АФП.
Докато светът наблюдаваше Кабул и как талибаните се връщат на власт през 2021 г. след изтеглянето на американските войски, актрисата Дженифър Лорънс и продуцентът Джъстин Чароки се питаха какво могат да направят, за да подкрепят правата на жените в страната.
„Първата реакция на Джен беше да намери афганистански режисьор и да му предостави платформа“, разказва Чароки пред „Холивуд рипортър“.
В крайна сметка те намират режисьорката Захра Мани, чийто филм документален филм от 2019 г. „Хиляда момичета като мен“ разглежда сексуално малтретирана жена в търсене на справедливост.
В неделя в Кан се състоя специална прожекция на „Хляб и рози“, документалния филм на Мани за ежедневието на три жени след възвръщането на власт на талибаните.
„Този филм има послание от жените в Афганистан, меко послание: моля ви, станете нашият глас, защото сме безгласни при диктатурата на талибаните“, казва Мани на премиерата.
В интервю за уебсайта на Кан режисьорката каза, че е искала да покаже реалността и как драстично се е променил животът на жените под управлението на талибаните, макар и заснемането да е било трудно. „Сега, когато жените вече не могат да излизат от къщи, без да носят фередже, реших, че трябва да разкажем техните истории“, разказва тя.
„Безопасността на снимачните екипи и на участничките бе приоритетна за нас по време на заснимането“, сподели Захра Мани, която в момента живее във Франция.