С церемония за първа копка започнаха дейностите по проект за обновяване, саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Областната дирекция (ОД) на МВР в Перник. На събитието присъстваха служители от ОД на МВР, Териториална дирекция "Национална сигурност", от областната и общинската администрация.
Символичното начало дадоха директорът на полицията в областния град старши комисар Павел Млеканов, кметът на Община Перник Станислав Владимиров и ръководителят на проекта инж. Бояна Туджарова.
"Събрали сме се по наистина хубав повод във връзка с обновяването на сградата на полицията, което ще допринесе за по-добрите енергийна ефективност и условия на труд на нашите полицаи. Надявам се проектът да бъде реализиран в най-кратки срокове", каза кметът на Перник. Директорът на ОД на МВР старши комисар Млеканов заяви, че това е поредната инициатива на общината, която ще допринесе за по-добрия облик на институцията.
Ремонтните дейности се осъществяват с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.
По-рано днес в сградата на Община Перник се проведе и начална пресконференция по проекта, открита от заместник-кмета Стефан Кръстев. На нея бяха представени целите и дейностите, актуалното състояние на обекта и очакваните резултати. Предвидено е увеличаване на експлоатационната годност на сградата на ОД на МВР чрез основен ремонт, саниране и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, както и осигуряването на подходяща рентабилна и енергоефективна инфраструктура. 
С реализацията на проекта обектът ще бъде приведен в съответствие с изискванията на Закона за енергийна ефективност и нормите за изграждане на достъпна среда, включително за хора с увреждания. 
Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 749 173,03 лева, от които 636 797,07 лева са от Европейския фонд за регионално развитие и 112 375,96 лева е националното финансиране. 
Сградата на ОД на МВР - Перник е публична държавна собственост. В нея се помещава и Държавна агенция "Технически операции". Построена е през 1951 г. и е монолитна. В някои участъци от северната и южната страна външната мазилка е увредена под влияние на атмосферните условия. Състоянието на покрива не е добро, предвижда се цялостна подмяна на покривната конструкция. Ще се замени и съществуващата в част от сградата дървена дограма с PVC. Сградата е топлоснабдена, но липсва вентилационна инсталация. Направено е конструктивно обследване и е съставен технически паспорт, изготвено е и архитектурно заснемане на сградата. 
Крайният срок на проекта е 31 декември тази година.