С изложбата "Живописни откровения" в галерия в „Нюанс“ и каталога „Дора Бонева, представена от Иван Маразов” близки, приятели и почитатели на художничката Дора Бонева отбелязаха нейния 86-и рожден ден. Това събитие е закъснял подарък за художничката от дъщеря й Марта.
„Албумът, който Иван Маразов направи, бе замислен за предишната изложба, която бе голяма и ретроспективна, докато майка ми все още беше жива. Но тогава албумът не излезе. Нямахме възможност. И аз исках да й подаря едно събитие с малко закъснение за рождения ден“, разказа пред репортер на БТА Марта Левчева.
В изложбата „Живописни откровения“ са включени картини от младежкия период на Дора Бонева - от 50-те и 60-те години на миналия век. 
„Галеристите и г-н Емил Чушев сами избраха кои неща да поместят в изложбата. Тук има картини от периода преди Академията, когато е била съвсем млада. Те са непоказвани и напълно реставрирани. Има някакъв етюд, който е към първата й продажба в галерия, и цвете, което вероятно е правила в училище“, разказва Левчева. 
„Моето желание беше съвсем сантиментално - да се върнем към по-младите й години“, допълва тя.
Сред представените творби има такива, които са много любими на дъщерята на Бонева. Други пък са откритие и за Левчева – скрити и забравени в шкафове в дома им. На едно от платната е изобразена Марта Левчева като дете. 
„Това дете със синя панделка гледа към светлото бъдеще, което е ужасно с тези строежи. Обичам тази картина“, разказва Левчева и допълва, че платното е било наводнено в мазето и била изтрита част от картината с крачетата й. Още докато била жива майка й, реставрирали картината. „Пооправи ми крачетата, иначе трябваше да отрежем картината“, казва още тя. 
„Любими са ми и някои новооткрити произведения, защото през тях откривам отново и нея“, добавя Марта Левчева.
В експозицията са включени и по-късни творби на Дора Бонева, от 2021 г., които е рисувала малко преди смъртта си.
Марта Левчева е дъщеря на художничката Дора Бонева и съпруга й, поета Любомир Левчев. Тя планира да направи книга и за годишнина на баща си.
Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в гр. Габрово. През 1959 г. завършва специалност „Живопис“ във Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“ в класа на проф. Дечко Узунов. Има повече от 60 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. В продължение на 25 години е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и литература в Париж. В края на 90-те години участва в Есенния салон в Париж, а през 1994-1995 г.  е гостуващ художник по покана на „Грифис арт център“ в Ню Лондон, САЩ. Нейни картини има в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в галерии и частни колекции в България, Великобритания, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ.