Целодневно събитие, посветено на завръщането на дивата природа, се провежда днес в Кърджали, а част от него са изложба на фотоси на птици на посланика на Полша у нас Н. Пр. Мачей Шимански, работилница „3D зубър и елен“ и интерактивна работилница „Рисуване със светлина“.
Всички събития подслони Общинският център за култура и младежки дейности, който е и съорганизатор на проявите, заедно с Фондация „По-диви Родопи“. 
Началото даде откриването на изложбата „Птиците на България през очите на един поляк“ на полския дипломат, който за първи път идва в родопския град. Пред журналисти той разказа, че любовта му към фотографирането на птици идва след близо 40-годишното им наблюдение. И докато първоначално за него е било важно с обектива си да документира каква птица е видял, то с времето хобито се доразвива. „Видях, че не е достатъчно да документирам, че съм видял птица. По-важното е снимката да привлече и други, така че и те да поискат да научат за птицата и може би да снимат птици“, обясни посланикът. Уловил, по думите му, над 180 вида птици, желанието му е да заснеме тракийски скитник, който за сега само е чувал. Н. Пр. разказа също, че хобито съумява да съчетава с дипломацията и то дори му помага. „Когато снимам или когато представям изложбата си, както днес, аз се срещам и разговарям с много хора“, казва Мачей Шимански. И разказва и за другата страна, когато работата го води на места, където вижда и снима незаснети от него птици. „В Бразилия, примерно, ми се е случвало да снимам птици, облечен с вратовръзка и костюм“, споделя още дипломатът. 
Вниманието на част от участниците в целодневното събитие бе привлечено от лекция, свързана с наблюдението на диви животни. За по-малките занимателно бе изработването на 3D макети на зубър и елен.
Акцентът в днешния ден са децата, защото те са носители на бъдещето. Но като цяло нашите усилия са насочени към привличане на вниманието на обществеността върху дивата природа, каза Андриана Трифонова – ръководител на екипа на „По-диви Родопи“. Тя подчерта, че Световният ден на завръщане на дивата природа се отбелязва за трета поредна година в световен мащаб, а в България – за втора. Задачата му е да получи подкрепата на широката общественост, чрез опазване и грижа. „Устойчивата дива природа, запазените естествени природни процеси предполагат по-устойчиви екосистеми и една околна среда, която може да бъде устойчива на климатичните промени, на различни бедствия. Източните Родопи са прекрасен пример как дивата природа може да се завърне. Това е дълъг процес, който изисква години работа от страна на местни хора, общественост, експерти.“, каза още Андриана Трифонова. Тя подчерта, че в Източните Родопи могат да бъдат видени видове, които могат да се срещнат на много малко места в Европа. Сред тях избори черният лешояд, белоглавият и египетският лешояди; едрите тревопасни, които някога са обитавали територията на Европа - европейският зубър, елени лопатари, тарпани.
Сред гостите на днешното целодневно събитие бяха както посланикът на Полша у нас Мачей Шимански и Андриана Трифонова – ръководител на екипа на „По-диви Родопи“, така и заместник-кметът на община Кърджали инж. Катя Митовска.