Необходимост от разкриването на нови социални услуги на територията на община Кърджали, както и увеличаване на броя на потребителите и асистентите в сега предоставяните социални услуги показва анализ на потребностите на общинско и областно ниво. Това стана известно на обществено обсъждане, на което документът бе представен.
Според него се планира изграждането на шест центъра за резидентна грижа, но на различна група потребители:  за пълнолетни с психични заболявания; с интелектуални заболявания; с физически; с деменция; със сетивни увреждания и за възрастни в нетрудоспособна възраст.
Изготвен в периода декември 2022 г. - януари 2023 г., анализът е базиран на данни от различни институции, а за частта, в която е нямало информация, подкрепа са оказали кметовете на населени места с изготвянето на регистър за самотноживеещите лица в общината, в невъзможност да се самообслужват. Сред тях са хора с ТЕЛК и неосвидетелствани такива, обясни Нермин Мехмед, главен експерт в дирекция „Хуманитарни дейности" в общинската администрация. Тя отчете, че към днешна дата на територията на община Кърджали се предоставят общо 16 социални услуги, шест от които са създадени по различни програми.
Отчетено бе също, че според последното преброяване на населението през септември 2021 г. населението на територията на общината наброява 71 404 човека. Пълнолетните лица са 58 008, от които 8 870 са с трайни увреждания. Децата до 18 години са 13 396, като  551 са с трайни увреждания, а 546 от тях живеят в домашна среда.
Анализът показва, че при специализираните социални услуги, предоставяни в комплекс (сграда) е изведена необходимостта от увеличаване на асистентската подкрепа на лицата в тях. Планирано е в общината да има 9 комплекса, като част от тях вече са създадени.
Коментирано бе също, че с изготвения анализ община Кърджали ще работи през следващите 10 години.  Той е създаден във връзка със Закона за социалните услуги, който, по думите на Нермин Мехмед, за първи път регламентира на национално ниво да се планират социалните услуги, предоставяни от съответните общини.
На представянето му по време на общественото обсъждане присъстваха секретарят на община Кърджали Себахтин Риза, Шерин Сюлейман, директор на дирекция „Хуманитарни дейности" в администрацията и д-р Сезгин Бекир, председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности в Общинския съвет. Анализът ще бъде гласуван и на предстоящото на 22 март заседание на Общинския съвет.