Над 600 души от осем общини ще участват във фолклорния фестивал на маскарадни и кукерски игри в с. Попинци, община Панагюрище, съобщи за БТА секретарят на читалището Донка Шопова. Фестивалът, който се организира от местното читалище „Искра-1872“, ще се състои утре – 18 март и това ще е шестнадесетото му издание. Групите ще са от Перник, Карлово, Челопеч, Лесичово, Брезник, Калояново, Септември и Панагюрище. От община Панагюрище в игрите ще се включат от три населени места с. Оборище, с. Бъта и с. Попинци, обясни Шопова. Костюмите на всяка група са специфични.
Обичаят „въртяжка“ е уникален за маскарадните игри в селото. Той се изпълнява само там и представлява забито в земята дърво, а от другата му страна се пробива и стяга с железен обръч. В дупката се слага специално дървено приспособление, наречено чатал, а върху него напречно се поставя дълъг дървен матрак. От двете му страни се поставят хватки, за които се хващат двама души – млади мъж и жена, които се въртят. Единият тропва на земята, а другият се издига нависоко, като този, който е на земята, прекрачва по три крачки напред, за да се задвижи въртяжката. Това е изключително специфичното и много се гордеем с този обичай, каза Шопова. 
Целта на фестивала е да продължи традицията от 1877 г., когато се е състоял за първи път, каза Шопова и допълни, че при започването му се е провеждал през четири години, а сега го организират на всеки три. Последният фестивал е бил през 2018 г., а от тогава не се е състоял заради пандемията от COVID-19.
Тазгодишният фестивал няма да има състезателен характер. Всички групи ще получат грамоти, плакет на фестивала и парични награди със съответния диплом за „Съхранение и разпространение на българския фолклор и традициите в маскарадните и кукерски игри“, уточни Шопова.