Двадесет престъпления са регистрирани при проведената 24-часова полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред в Шуменско. Образувани са 14 досъдебни и шест бързи производства. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР. 
В хода на операцията в жилище, обитавано от 83-годишен мъж в село Избул, е намерена и иззета пушка с неустановена марка и калибър. Полицейски служители от Велики Преслав намерили и иззели от частен дом в село Иваново незаконно притежавана ловна пушка, малокалибрен пистолет и 1450 патрона. 
Металдетектор с неустановена марка и модел и обекти с вид на културно-исторически ценности са намерени и иззети от частен дом в село Вълнари, обитаван от 53-годишен мъж. Два металдетектора са намерени и иззети от имот в село Трем, обитаван от 38-годишен местен жител. След проверка в частен дом в село Средня полицейски служители от Шумен иззели металдетектор и обекти от метал, с вид на културно-исторически ценности. 
Общо 60 чифта маратонки, 29 тениски, осем чифта дънки и други дрехи, с логото на известни търговски марки, са намерени и иззети от търговски обект на ул.“ Патриарх Евтимий“ в Нови пазар. 
Проверени са 419 моторни превозни средства и 839 лица на изградените контролно-пропускателни пунктове в областта. Двама водачи са установени да шофират след употреба на алкохол, а други двама - след употреба на наркотични вещества и техни аналози. Установен е и човек, обявен за общодържавно издирване. Извършени са проверки в седем пункта за изкупуване на черни и цветни метали, девет заложни къщи, пет автоморги, сервизи и депа за автомобили, 39 питейни заведения, 66 търговски обекти. Съставени са 72 акта за установени административни нарушения, допълват от пресцентъра на ОД на МВР.   
Както БТА съобщи вчера, 24-часова специализирана полицейска операция се провежда в Шуменска област.