Докторантката от Факултета по химия и фармация в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Деница Николова е носител на наградата „Изявен млад учен в областта на полимерите“ на името на проф. Иван Шопов.
Тя беше връчена от проф. Иван Шопов и от председателя на Съюза на химиците проф. Венко Вешков. Това стана днес на тържествено събрание в залата на Федерацията на научно- техническите дружества и беше организирано от Съюза на химиците в България. Тази година е 20-то издание на конкурса, който е създаден от проф. Иван Шопов, пръв директор на Института по полимери на БАН (ИП-БАН).
Проф. Шопов отбеляза, че през изтеклите 20 години наградата е извоювала висок престиж и за нея са се състезавали общо 78 млади учени с над 200 научни трудове, публикувани предимно в авторитетни международни списания, както и участия в конференции и симпозиуми. Почти всички от наградените продължиха научното си развитие в България, някои израснаха до професори, доктори на науката и доценти, посочи той и посочи сред отличените настоящия директор на ИП-БАН проф. Петър Петров. В своето изказване проф. Шопов разказа за първите години след обявяването на Института по полимери като институтска структура на Българската академия на науките, което е направено на 1 март 1990 г.
В началото на церемонията директорът на ИП-БАН проф. Петър Петров посочи, че преди 33 години научната организация е получихме официален статут на институт към Българската академия на науките. Това не е малък период, благодарение на това, че успяхме да запазим във времето ядрото от водещите си учени, минахме през тежки моменти и перипетии, но все пак успяхме да развиваме Института по полимери, каза той и допълни, че към днешна дата това е водещата научна организация за полимерна наука в България. По думите му институтът е международно признат и нашите учени са високо ценени. Проф. Петров каза още, че работят по модернизацията, надграждането и разширяването на научната инфраструктура. Според него това е една добра база за извършване на качествени и конкурентни научни изследвания.
Наградата за изявен млад учен в областта на полимерите се определя с решение на Научния съвет на ИП-БАН и председателят на структурата проф. Станислав Рангелов обяви трите кандидатури и решението на съвета. Той отбеляза, че за тези 20 години отличието се е превърнало в престижна награда.
Отличието се дава на млад български учен на възраст до 35 години за изследвания в областта на полимерната наука, извършени от него в България или частично в чужбина, но по българска тематика. Наградата е индивидуална и се присъжда само на един от участниците в конкурса. Тя е национална и e на Съюза на химиците в България, връчва се ежегодно на празника на Института по полимери на Българската академия на науките – 1-ви март. Участието в конкурса става чрез представяне на научни публикации, излезли от печат през изтеклата година. 
Другите двама кандидати в тазгодишния конкурс освен Деница Николова са Ерик Димитров и Селин Кючук от ИП-БАН. 
Деница Николова отбеляза, че нейният научен труд нямаше да бъде реализиран, ако не са нейните научни ръководители и колегите, с които работи в лабораторията по структура и свойства на полимерите в Химическия факултет на СУ. Тя благодари на Научния съвет на ИП-БАН за високата оценка и на родителите си, че винаги са я подкрепяли и подтиквали да се занимава с научна дейност. 
Николова се дипломира като магистър по полимери през 2018 г., а от февруари 2019 г. досега е докторант в специалност “Полимери” в СУ. До момента е съавтор в 4 научни публикации, публикувани в престижни международни издания. Специализирала е в Лайбниц институт по полимерни изследвания, Дрезден, Германия, и е посетила школи в Университета в Барселона, Испания и др. Тя участва в настоящия конкурс с два научни труда, в които е пръв автор, публикувани в най-престижни международни списания. Те са посветени на възможността за нов способ за приложение на биологично активни вещества в офталмологията. Извършени са обстойни изследвания, при които са получени нови полимерни материали. Изработените от тях меки контактни лещи съдържат подходящи лекарства, които постепенно се освобождават и навлизат в окото, което е особено важно при лечението например на глаукома. Научно-приложните резултати, представени в тези изследвания, са в една изключително перспективна област, важна за общественото здраве, което е безспорен принос за наградената Деница Николова, според организаторите на конкурса. Николова е участвала в голям брой национални научни форуми, където е изнесла пет устни доклада и е съавтор в седем постерни съобщения, едно от които е получило награда в категория най-добър постер. Тя участва активно в два международни проекта, два национални и три университетски проекта. Общо забелязани са 16 цитирания на научните ѝ трудове, четири от които са публикациите, с които участва в конкурса.