Правителството на Гана предостави на Специалните полицейски сили за мироопазващи операции на ООН (СПСМО) шест бронетранспортьора и 100 пикапа за подобряване на операциите на звеното при реагиране на сигнали за обществени безредици и подпомагане на поддържането на закона и реда в страната, предаде ганайската агенция ГНА.  
Звеното получи и 600 мотоциклета, които ще бъдат изпратени в 16-те провинции на страната. То участва в дейности като спасяване на заложници, борба с тероризма и бунтовниците, събиране на разузнавателна информация за престъпления, претърсване на къщи и превозни средства и разузнаване и премахване на барикади.
Президентът Нана Акуфо-Адо, който дойде на официалното предаване на машините в централата на полицията Акра, обясни, че доскоро СПСМО са били разположени само в Акра. 
С подкрепата на правителството обаче районът им на действие беше разширен до Кумаси, в провинция Ашанти, и сега подобни сили се формират във всички останали провинции.
„Тези провинциални СПСМО ще бъдат разпределени в 140 бази на различни места във всички провинции. Несъмнено тяхното присъствие ще допринесе значително за сигурността и реда в страната“, каза президентът.
Превозните средства и мотоциклетите представляват един от най-големите трансфери на оперативни ресурси, които правителството ще предостави на СПСМО, които са мобилно подразделение на полицейската служба на Гана, реагиращо на ситуации на обществени безредици и също така поддържа реда и закона.
Министърът на вътрешните работи Амброуз Дери каза, че огромните ресурси, насочени от правителството за трансформиране на полицейската служба, са се отплатили, като каза, че нивото на професионализъм, реакцията при извънредни ситуации и независимостта на полицията са станали видими.
Главният инспектор на полицията д-р Джордж Акуфо Дампаре увери, че полицията е ангажирана със защитата на живота и имуществото на гражданите.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ГНА.)