По тема номер 10 е държавният зрелостен изпит за всички ученици, които днес се явяват за придобиването на професионална квалификация. За този изпит бяха подготвени 18 теми за проверка на теоретичните знания на зрелостниците, като изпитният вариант беше изтеглен в присъствието на служебния заместник-министър на образованието и науката Таня Михайлова.
Днес се провеждат изпити по близо 180 професии, по които се обучават ученици в страната.
Както БТА писа по-рано днес, по вариант 1 пишат зрелостниците, които се явяват на задължителната матура по профилиращ предмет. Той бе изтеглен в присъствието на служебния заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова.
Близо 25 000 гимназисти полагат днес втора задължителна матура по профилиращ предмет, а около 21 000 са на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.
Близо половината от пожелалите да се явят на изпит по професия ще защитават дипломен проект, а други ще развиват изпитна тема по теория на професията или ще решават тест по теория на професията.
Заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и Таня Михайлова, които участваха в публичния жребий в Министерството на образованието и науката (МОН), пожелаха успех на дванадесетокласниците.
Резултатите от днешните изпити ще бъдат обявени до 7 юни.
На зрелостния изпит по български език и литература, който беше на 17 май, се явиха 46 923-ма дванадесетокласници, съобщиха тогава от Министерството на образованието и науката. Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есето "Мълчанието - сила или безсилие". Това се падна на зрелостниците на 41-вия въпрос от държавния зрелостен изпит по български език и литература тогава. Те имаха възможност да избират върху коя от темите да разсъждават.