Върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк осъди днес "продължителното задържане" на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза, който е в затвора от близо година заради критики срещу руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.
Кара-Мурза е в затвора от април миналата година.
Тюрк призовава за "справедлив процес" и зачитане на "правото на защита" на руския опозиционер.
На носителя на наградата в областта на правата на човека "Вацлав Хавел" за миналата година са повдигнати обвинения в "държавна измяна", съобщи неговият адвокат му през октомври.
41-годишният опозиционер може да получи много тежка присъда.
Престъплението "държавна измяна" се наказва с до 20 години затвор, но присъдата може да бъде увеличена, ако има и други обвинения.
Срещу Кара-Мурза са заведени още две наказателни дела.
През април 2022 г. той беше арестуван в Москва, след като разкритикува инвазията в Украйна, по-конкретно в социалните мрежи, и му бяха повдигнати обвинения в "разпространение на невярна информация" за руските въоръжени сили - престъпление, наказуемо с до 10 години затвор.
Впоследствие, през август, по време на престоя си в затвора, той беше обвинен, че е работил за организация, определена като "нежелана" в Русия, като е организирал през 2021 г. в столицата конференция за политическите затворници.
Бивш журналист, Кара-Мурза беше близък до опозиционера Борис Немцов, убит недалеч от Кремъл през 2015 г. Той също така работеше с организацията на Михаил Ходорковски - бивш олигарх, който стана критик на руския президент Владимир Путин в изгнание, след като бе освободен от затвора.
Кара-Мурза твърди, че е бил отровен два пъти от руски агенти, през 2015 г. и 2017 г., заради политическата си дейност.
Опозиционерът има руско гражданство по рождение и получава британски паспорт, след като се премества във Великобритания заедно с майка си, когато е бил на 15 години.