Общините от област Пазарджик сключиха споразумение за разкриване на социални услуги на областно ниво, съобщи за БТА Мария Ловчинова, главен експерт в Областната администрация, след работна среща по покана на областния управител Трендафил Величков.
Одобрените за разкриване  социални услуги ще бъдат предложени за включване в Националната карта на социалните услуги.
Предложенията на област Пазарджик за разкриване на социални услуги на областно ниво са, както следва:
Резидентна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства – една услуга, в община Пазарджик, с капацитет 15 потребители.
Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални увреждания – осем услуги, от които три в община Батака, с капацитет две от тях по 15 потребители и една с 10 потребители, три в община Септември, две от тях с капацитет по 15 потребители и една с капацитет 20 потребители, а така също и две в община Велинград, съответно с капацитет 14 потребители и с капацитет 10 потребители.
Резидентна грижа за пълнолетни лица с физически увреждания – седем услуги, по една в общините: Брацигово - с капацитет 10 потребители; Пещера - с капацитет 15 потребители; Стрелча - с капацитет 22 потребители; Велинград - с капацитет 10 потребители, както и три в  община Лесичово - всяка от тях с капацитет по 15 потребители.
Резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания – четири услуги, по една в общините: Брацигово - с капацитет 20 потребители, Пещера - с капацитет 30 потребители; Стрелча - с капацитет 15 потребители; Лесичово - с капацитет 15 потребители.
Здравно-социални услуги за резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания с потребност от постоянни медицински грижи – една услуга, в община Пазарджик, с капацитет 15 потребители.
Осигуряване на подслон за лица в кризисна ситуация – една услуга, в община Пазарджик, с капацитет 25 потребители. Услугата в момента се изпълнява по проект, но предстои да се трансформира като държавно делегирана дейност, поясни Мария Ловчинова.
Областният управител Трендафил Величков е утвърдил споразумението и то ще бъде представено в Агенцията за социално подпомагане за анализ на потребностите на национално ниво и изготвяне на проекта на Националната карта на социалните услуги, уточни още Мария Ловчинова.