Центърът по заразни и паразитни болести получи като дарение нова апаратура. Новата апаратура включва уреди за лабораторна диагностика - лабораторни микроскопи, биомедицински хладилник, вани за хоризонтална гел електрофореза, ламинарни боксове за биологична безопасност, лабораторен автоклав, системи за хоризонтална електрофореза и др. Апаратите ще се ползват в различните лаборатории в Центъра, подпомагайки диагностичната, референтната, научно-изследователската и учебната дейност, каза директорът на Центъра проф. Ива Христова. По думите ѝ новите апарати ще осигурят и безопасни условия на труд в лабораториите. 
Дарението е направено със съдействието на Регионалния офис на СЗО, каза още тя. Разчитаме скоро апаратурата да навлезе в активната ни работа, нуждите на лабораториите ни са запълнени, но очакваме и още апарати, допълни проф. Христова. По думите ѝ консумативите за апаратите ще се осигуряват от Министерството на здравеопазването. Анализите, които ние изготвяме позволява на Министерството на здравеопазването да взема решения, каза още тя.
Лабораторната апаратура е на стойност близо 130 хил. лв.
Доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България, увери, че през тази година предстои още едно дарение на апаратура. Ефективното сътрудничество дава импулс на самочувствие, на професионална гордост, която заслужават работещите в Центъра, каза още той. По думите му в най-скоро време трябва да се приеме националната стратегия, свързана с проблема с антимикробната резистентност, както и Националната здравна стратегия 2020-2030 г.