Логистичният екип на българските антарктици и военният екипаж на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ възобновиха товаро-разтоварните дейности край българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън. В късните следобедни часове на 21 февруари метеорологичните условия се нормализираха, след като по-рано през деня поривите на вятъра в Южния залив достигнаха aскорости от 20-25 м/сек, правейки работата на терен невъзможна.
С бордови кран от кораба бяха свалени палети с цимент и пясък, преса за метал, пречиствателна станция, контейнер за битови нужди, ВиК тръби и сандвич-панели. Те бяха поставени на понтонен сал, който беше придвижен до брега край базата с помощта на две лодки, швартовани от двете му страни. Операцията продължи около четири часа и премина успешно.
Поради по-ранното забавяне заради лошото време малка част от оборудването, предназначено за „Св. Климент Охридски“ остана на борда на НИК 421. Очаква се товаро-разтоварните дейности да приключат утре (22 февруари), ако метеорологичните условия позволят.
Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".