Гърция достави първата пратка хуманитарни помощи, предназначени за засегнатите от земетресенията в Сирия, чрез Европейския механизъм за гражданска защита, в помещенията на Международната организация по миграция на ООН в Газиантеп, Турция, предаде агенция АНА-МПА.
Гръцката хуманитарна помощ се състои от общо 26 тона медикаменти, медицински консумативи и стоки от първа необходимост като палатки, походни легла и одеяла. Те бяха транспортирани по въздушен път вчера до центъра в Газиантеп, за да бъде насочена пратката към Северозападна Сирия от Международната организация по миграция.
Министерството на климатичните кризи и гражданската защита каза в своето изявление, че „Гърция е била готова веднага след опустошителното земетресение да изпрати хуманитарна помощ на Сирия и е сред първите страни, откликнали на молбата за помощ, подадена от сирийските власти до Европейския механизъм за гражданска защита". Освен това страната продължава да поддържа постоянна връзка с механизма на ЕС, чрез който се осигурява координирано и ефективно предоставяне на помощ от държавите членки в засегнатите райони с цел изпращане на допълнителна помощ.