По повод 150-тата годишнина от смъртта на Апостола на свободата в Монтана ще бъде открита изложба с картини, наречена „Образът на Васил Левски в творби на български художници“, съобщиха от общината в Монтана.
Изложбата ще бъде експонирана в художествена галерия „Кирил Петров“. Ще бъдат показани творби от фонда на галерията, посветени на Васил Левски, който със своята саможертва в името на народа и родината вдъхновява много художници. Картините са малко на брой, но с голяма естетическа стойност, уточниха от общината.
Сред експонатите ще са три графични творби в голям формат на известния художник и бивш преподавател в художествената академия проф. Галилей Симеонов. Първата е портрет на Апостола, втората е озаглавена „Достойно есть“, а третата е колаж от моменти, характеризиращи епохата на Левски. Образът на Апостола е любима тема в творчеството на проф. Галилей Симеонов, който почина в Монтана преди около година на 92 годишна възраст и до последно рисуваше Левски.
Друг художник, претворил знаков епизод от живота на Апостола, е Венелин Захариев. В графичната си творба той е увековечил залавянето на Васил Левски.
Художникът Ставри Калинов се представя с портрет на Васил Левски на фона на неговите записки в тефтерчето му.
Образът на Васил Левски е претворен и в портрет от Жечко Попов, който го представя в изчистен от подробности и полутонове вид, в един стилизиран графичен образ.
Художникът Пламен Вълчев в своята картина ни представя Апостола на свободата в момент на размисъл.
В изложбата са включени и печатни издания, които припомнят чествания на годишнини, свързани с делото на Васил Левски.
Изложбата ще бъде открита в 16 часа на 17 февруари, уточниха от община Монтана.