Община Стара Загора въвежда облекчения за гражданите и представителите на бизнеса. Това съобщиха на съвместна пресконференция кметът Живко Тодоров и председателят на Общински съвет в Стара Загора Мария Динева. 
От днес т.нар. "Визи за проектиране", което е извадка от действащия в общината Подробен устройствен план и разглежда урегулирания поземлен имот и съседните му такива, c означени налични сгради и постройки c нанесени линии на застрояване, допустими височини, плътност и интензивност на застрояване, вече ще се съгласуват по служебен път с експлоатационните дружества в рамките на 14 дни. "Общината ще бъде посредник между хората и експлоатационните дружества като „EVN България“, „Водоснабдяване и канализация“, „Овергаз“ и БТК, което значително ще облекчи гражданите и бизнеса. До момента всеки инвеститор трябваше да ходи до всяко дружество и да подава документи и да чака определени срокове. Това вече ще се случва по служебен път и ще бъде безплатно“, обясни кметът Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че за допълнителната работа ще бъдат назначени на работа в местната администрация първоначално още двама души, които ще се занимават с това. 
„Новите облекчителни мерки на административната тежест ще съкратят сроковете поне с 3 месеца и ще спестят заплащането на такси към всички експлолатационни дружества“, обясни Мария Динева. Тя поясни, че това не е "приумица" на местно ниво, защото е законово регламентирано още през 2019 г. „Община Стара Загора е първата, която успя да наложи на експлоатационните дружества да спазват закона“, категорична е Динева. По време на пресконференция кметът Тодоров обясни, че местната администрация е подписала споразумения с всяко експлоатационно дружество. „Ако някое от тях не спази 14-дневния срок, ще бъдат налагани санкции“, категоричен е той.
Сред нововъведенията за улеснение на бизнеса е и че от днес издадените до момента документи от Общината няма да се изискват от хората при заявка за следваща процедура, а ще се проверяват по служебен път.
Друга новост, която ще бъде въведена в рамките на следващите няколко месеца, е Географска информационна система (ГИС). Тя ще даде възможност скиците, които община Стара Загора издава, да станат безсрочни, обясни по време на срещата главният архитект на община Стара Загора арх. Младен Иванов. Чрез платформата ГИС хората ще могат да видят всички характеристики на имота, в нея в реално време ще се отразява и всяка една промяна.