Черногорското правителство обяви, че според прогнозите на международните институции през 2023 г. икономиката на Черна гора ще расте по-бързо от средното за региона, като  условията на пазара на труда ще се подобряват, броят на заетите ще се увеличава и безработица ще падне под нивото отпреди пандемията, предаде черногорската агенция МИНА.
В Програмата за икономически реформи за периода 2023-2025 г., която беше публикувана от изпълнителната власт, се посочва, че през тази година се очаква туризмът да се възстанови до предкризисното ниво, съобщава порталът RTCG.
Според програмата положителен принос за икономическия растеж през следващия тригодишен период ще има вътрешното търсене, като половината от това влияние се определя от личното потребление поради ускорения растеж на доходите в туризма и високия ръст на паричните преводи, заедно със силно разрастване на кредитната дейност и ръст на заетостта и заплатите.
Посочва се, че личното потребление на домакинствата ще бъде силно насърчено от бюджетните мерки през 2023 г. и в средносрочен план.
„Публичните разходи през следващия период ще бъдат насочени към по-високи текущи разходи и силно увеличение на средствата за увеличение на заплатите на някои служители в публичния сектор. Брутните инвестиции ще отбележат плавно възстановяване спрямо предкризисното ниво със запазване на високо ниво в общата икономическа структура и прогнозен ръст от 6,6 на сто за периода 2023-2025 г.“, се казва в Програмата за икономически реформи на черногорското правителство.
Допълнителен принос за растежа в средносрочен план ще има нетният износ, т.е. външното търсене, стимулирано от силната експанзия в туризма.
Силният ръст на цените на най-важните черногорски експортни продукти на световните пазари и по-голямата производствена база в селското стопанство ще определят прогнозирания ръст на износа на стоки от 8,2 процента през следващия тригодишен период.
(Тази информация се разпространява от БТА по договор с черногорската агенция МИНА)