Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" започна кампания по прием на курсанти за учебната 2023/2024 година. Това съобщи Валя Минкова, старши експерт в учебното заведение.
За нуждите на Министерството на отбраната ще бъдат приети 18 курсанти в специализация "летец-пилот" и още един за Министерството на вътрешните работи.  
Обявени са и девет места за ръководител на полети, както и за специализациите "Летателни апарати и авиационни двигатели" - 9 обучаеми, "Авиационни, електроприборни и автоматични системи" – седем и "Логистика на формированията от Военновъздушните сили" – пет места. 
Курсантите летци-пилоти ще завършват и пълен курс за придобиване на правоспособност за любител-пилот на самолет - PPL (A). По време на обучението си, което е на пълна държавна издръжка, всички курсанти получават лаптоп.
Първият ранен прием ще започне на 1 февруари, добави Минкова. Документи за кандидатстване се подават всеки работен ден във ВВВУ "Георги Бенковски", в Изнесения комплекс за авиационно обучение в Плевен (ИКАО), както и във военните окръжия по местоживеене на кандидата. Има възможност и за подаване на документи онлайн чрез сайта на училището.
БТА припомня, че преди седмица в присъствието на президента на Република България Румен Радев бе открит Изнесеният комплекс за авиационно образование на ВВВУ "Георги Бенковски". Предвижда се в него да се провеждат и приемните изпити на кандидат-курсантите.