Програмата Интеррег NEXT "Черноморски басейн" за програмния период 2021-2027 година ще бъде официално открита на 8 февруари в Истанбул, съобщи за БТА изпълнителният директор на Асоциацията на българските черноморски общини Марияна Кънчева. Тя уточни, че крайният срок за записване за участие в събитието е 3 февруари. 
На форума ще бъдат представени възможностите за финансиране по програмата и най-важните аспекти за кандидатстването с проекти по първата покана за предложения, допълни Кънчева. Освен това ще бъдат представени добри практики от отминалия програмен период 2014-2020 година. Участниците във форума ще имат възможност да се срещнат с потенциални партньори и да се запознаят с възможностите да работят в мрежа.
Програма Интеррег NEXT "Черноморски басейн" 2021-2027 е за партньорство по Инструмента за развитие на съседство и международно сътрудничество. Управляващият й орган е Министерството на развитието, благоустройството и администрацията в Румъния. Целта на програмата, която финансира проекти с транснационално измерение, е да засили съществуващите връзки между участващите страни и да бъдат изградени нови в областта на научните изследвания, иновациите, опазването на околната среда. Общият й бюджет е 65 047 623 евро. В България от възможностите й могат да се възползват областите Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.