В момента, в който една често ползвана административна услуга стане достъпна онлайн, тя се приема за даденост, защото улеснява значително взаимодействието на всички с администрацията. Това приемане на новия начин на общуване става още по-лесно, когато ползите за всички започват да се проявяват веднага и спестяват значително време и ресурси, посочиха пред журналисти представители на Дирекция "Добро управление" в администрацията на Министерския съвет и Института за пазарна икономика (ИПИ).
Въвеждането на електронните административни услуги става през четири проекта по приоритетна ос 1 "Административно обслужване и е-управление", финансирани по ОП "Добро управление", реализирани от различни бенефициенти. Тези бенефициенти са Министерството на електронното управление (МЕУ), Националната агенция за приходите (НАП), Агенцията по обществени поръчки (АОП) и Агенция "Митници".
Екипът на Института за пазарна икономика (ИПИ) извърши оценка на тези проекти за реализираните ефекти за бизнеса и гражданите. Засегнатите от реализацията на оценените проекти са на практика всички активни компании в България: 412 000 нефинансови и 4300 финансови предприятия през 2021 г. по данни на НСИ; граждани (български и други), ползващи административни услуги от българската администрация; 499 администрации и широк кръг заинтересовани страни - ползватели на отворени данни, неправителствени организации, журналисти, асоциации и др.
Отчетените позитивни ефекти включват спестено време и разходи за бизнеса и гражданите, ускоряване на стопанската активност, повишаване на предвидимостта и надеждността на услугите, разкриване на възможности за нови и по-ефективни бизнес модели, промяна в начина на организация на дейността и други, посочват от ИПИ.
Вторичните ефекти за администрацията също са значителни – активизиран процес по вътрешна оптимизация, досег с отворени данни и развитие след това, възможност за аналитични дейности, които да идентифицират следващите лесни и по-дългосрочни стъпки за подобряване на административното обслужване, по-добро управление на рисковете и др.
Реализираните проекти очаквано ще се отразят на позицията на страната ни в редица международни сравнения, оценяващи електронното управление и бизнес средата. 
По първия проект "Надграждане на хоризонталните и централни системи на електронното управление във връзка с прилагане на Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги" ефектите са за периода 2015 г. - 2022 г. на работа на единния модел. Минималното общо спестено време надхвърля 12,3 хиляди години, само за 2021 г. консервативните оценки за реализирани спестявания са за над 210 млн. лв. За периода 2019-2022 г. спестените разходи за администрацията от работата на единния модел възлизат на минимум 5,3 млн. лв. подобрение на общата работата на електронното управление.
Ефектите от втория проект "Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи" включват спестено време от 102 000 работни дни за една година, спестени разходи за бизнеса в размер на 99,8 млн. лв. за година, увеличение на електронните разплащания през портала, увеличена събираемост на приходите, осигурена надеждност, сигурност и непрекъсваемост на дейността на НАП. 
Ползите от проекта "Надграждане на основните системи на Агенция "Митници" за предоставяне на данни и услуги към външни системи - БИМИС 2020 (фаза 1 и 2) - Понижаване на разходите и улесняване на търговията при използване на електронните услуги и реализирано спестяване от над 58 000 човекодни за година; Подобрен контрол, управление на риска и повишена събираемост на приходите; Постигната пълна надеждност на системите - спестени загуби за стопанските оператори от поне един милион евро на година за всеки един процентен пункт неналичност на системите. 
Ползата от проекта "Разработване, внедряване и поддръжка на единна национална електронна уеббазирана платформа включват: въвеждане на Централизирана автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС ЕОП): Спестени разходи на етап подаване на оферти - общо 47 млн. лв. за 2020 - 2021 г.; Спестени разходи на етап сключване на договор, изпълнение и отчитане - спестяване от общо 12 млн. лв. за 2020 - 2021 г.; Регистрирано плавно увеличение на средния брой оферти за една поръчка; От 2020 г. до ноември 2022 г. реализирани спестявания от 4,8 млн. лв. поради достъпност и възможност за участие в процеса на неспециалисти; Увеличение на времето на разположение за подготовка - част от офертите се подават в извънработно време; има плавно нарастване на дела на малките и средни предприятия в общия при подаване на оферти; намалява обжалването на обществени поръчки; отчита се повишено доверие в процеса на провеждане на обществени поръчки; Силно ограничени са възможности за грешки, злоупотреби и манипулация в процеса на кандидатстване.