Опозицията във Венецуела назначи вчера три депутатки, избрани в Националното събрание през 2015 г., които са в изгнание, за свое колективно ръководство и създаде комисия за контрол на чуждите активи, включително петролната рафинерия „Ситго Петролиъм“, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Миналата седмица контролираното от опозицията Национално събрание гласува за отстраняване на Хуан Гуайдо – публичния образ на раздробената опозиция от 2019 г. насам, като неин временен президент и избра на негово място Динора Фигероа.
САЩ и други правителства бяха дали подкрепата си за Гуайдо, след като определиха преизбирането на президента на Венецуела Николай Мадуро за фалшифицирано.
Опозиционните законодатели, които подкрепиха също слагане край на работата на временното правителство, казват, че техният контрол върху чуждите активи не е изложен на риск, въпреки предупрежденията на Гуайдо и други, а разпускането му е необходимо за постигане на единство преди следващите президентски избори, предвидени засега за 2024 г.
Новият ръководен триумвират включва Динора Фигера и Марианела Фернандес и Ауристела Васкес, представителки на опозиционните формации „Справедливост на първо място“, „Нова ера“ и „Демократично действие“.
И трите членки на триумвирата живеят в изгнание от създаването на временното правителство на Гуайдо заради, според тях, упражняван от правителството тормоз.
„Убедена съм, че това събрание, заедно с всички  политически партии…ще издигне знамената на единството“, каза по време на виртуално заседание 61-годишната Фигера, която е хирург по професия и живее в Испания.
Новото колективно ръководство ще определи състава на петчленна комисия, която да управлява външните чуждите активи като „Ситго“ – дъщерно дружество на държавната  петролна компания PDVSA.
Благодарение на подкрепата си в чужбина, опозицията е в състояние да контролира активи в други държави, като 1 милиард долара в злато, съхранявани в Банк ъв Ингланд.
Опозицията се надява Вашингтон да удължи този месец лиценз, който защитава „Ситго“ от възможни конфискации от кредитори.
Венецуела дължи над 60 милиарда долара на кредитори.
Междувременно, също вчера, депутатите в подкрепяния от правителството на президента Николас Мадуро парламент в Каракас преизбраха за свой председател Хорхе Родригес.