Демократите в Камарата на представителите на американския Конгрес са на път да изберат Хаким Джефрис за свой лидер на мястото на Нанси Пелоси, която на 17 декември обяви, че  ще се оттегли от поста си, предаде Ройтерс.
По този начин лидерската щафета ще бъде предадена на по-младо поколение и ще бъде сложен край на ерата на Пелоси. В момента главните три ръководни поста на демократите в Камарата на представителите се заемат от хора, които са на над 80-годишна възраст – Пелоси, която е председател на камарата, е на 82 години, лидерът на мнозинството Стени Хойър е на 83, а парламентарният организатор на мнозинството Джеймс Клайбърн е на 82.
Смяната в ръководството на демократите се извършва в момент, когато предстои републиканците да установят контрол върху Камарата на представителите на 3 януари, след като спечелиха мнозинство в нея на изборите в средата на мандата на 8 ноември, макар и не толкова голямо, колкото очакваха.
52-годишният Джефрис се бори да стане лидер на демократите в камарата за следващите две години. Ако бъде избран, както се очаква, той ще стане първият чернокож конгресмен, заемащ висш партиен ръководен пост в Камарата на представителите или Сената.