Японски физици за първи път създадоха диоди на основата на алуминий, галий и азот, способни постоянно да произвеждат ултравиолетово лазерно лъчение при стайна температура, съобщи пресслужбата на университета на Нагоя.
Диодите ще увеличат значително ефективността и обхвата на системите за ултравиолетова дезинфекция.
"Тази технология има много революционни приложения. За разлика от съществуващите светодиодни системи за стерилизация, които изискват много време за унищожаване на микробите, техните лазерни аналози могат много бързо да изчистват бактериите и вирусите дори от най-големите предмети, разположени на голямо разстояние от източника на ултравиолетово лъчение", се казва в прессъобщението.  
Първите пълноценни светодиоди, които представляват специални полупроводникови устройства, са създадени от учени преди повече от половин век. Подобни приспособления са лазерните диоди - полупроводници, които излъчват кохерентен поток от фотони.    През последните десетилетия инженерите и физиците създадоха много видове лазерни диоди, способни да излъчват подреден сноп от светлинни частици във видимата част на спектъра, както и в инфрачервения диапазон на електромагнитните вълни. Те се използват масово в комуникационните системи, лазерните показалки и други джаджи. Учените отдавна се опитват да създадат лазерни диоди, способни да произвеждат различни форми на подредено ултравиолетово лъчение. Създаването им би опростило значително разработването на много технологични системи и медицински устройства. Доскоро това е възпрепятствано от факта, че подобни лазерни диоди не работят при стайна температура или могат да излъчват само кратки ултравиолетови импулси.
Японските физици са решили проблема с помощта на нов подход, който позволява отглеждане на ултратънки филми на базата на алуминий, галий и азот. 
Първите версии на тези диоди са имали много висока консумация на енергия, поради което бързо са прегрявали и не са могли постоянно да осигуряват ултравиолетово лазерно лъчение. Учените са успели да решат проблема чрез радикално преработване на структурата на излъчвателя, в резултат на което потреблението на енергия е намаляло около пет пъти.
Намаляването на консумацията на енергия и подобряването на други свойства на лазерния диод е позволило за първи път подобно устройство да работи при стайна температура. Това разкрива широки перспективи за приложението им в голям брой отрасли на науката, индустрията и медицината.