През октомври в Бюрата по труда във Варненска област са обявени 769 свободни работни места, като най-голям брой са в сферата на търговията и преработващата промишленост, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в крайморския град. Търсят се и кадри в системите на образованието и на туризма.
През октомври с посредничеството на Бюрата по труда на работа са постъпили 650 души, от които 116 младежи до 29 години. В края на месеца нивото на безработицата в региона е 2,8 процента. Регистрираните незаети варненци са малко над 6300. Спрямо същия период на миналата година безработицата е с 0,2 на сто по-ниска, в сравнение със септември 2022 година обаче тя се повишава с 2,6 на сто. 
Във Варна нивото на безработицата остава под 2 процента. На годишна база, спрямо октомври 2021 година, тя е спаднала с 0,1 с процента.
Както БТА информира, от началото на годината до края на септември в региона на работа са постъпили близо 7000 души. С помощта на Бюрото по труда в крайморския град за този период реализация са намерили и над 240 украински бежанци. В регистъра на безработните във Варна фигурират техни сънародници, повечето от които са висококвалифицирани – юристи, лекари, учители, които обаче не могат да започнат работа по специалността си, тъй като дипломите им не са признати у нас и не знаят добре български език.