Говорителят на ЕС Петер Стано каза, че е невярно каквото и да било твърдение, че Европейският съюз се е отказал от предложението за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, което по думите на Стано е подкрепено от Германия, Франция и САЩ, предаде КосоваПрес.
Стано заяви това след като вчера министър-председателят на Косово Албин Курти и президентът на Сърбия Александър Вучич не се споразумяха по въпроса с регистрационните номера по време на спешната среща между тях, свикана от ЕС в Брюксел. 
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се срещна поотделно с премиера на Косово и президента на Сърбия, след което се проведе съвместна тристранна среща.
Премиерът на Косово каза, че предложението на ЕС по отношение на нелегалните сръбски регистрационни номера е неприемливо и че посредниците на ЕС „са се отказали“ от предложението си за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, пише КосоваПрес.
Според Курти предложението на ЕС Косово да не започва налагане на глоби, а Сърбия да не издава нови регистрационни номера на сърбите в Косово, е неприемливо, „ако не е придружено с договореност спешно да се заемем с финално споразумение за нормализиране на отношенията“.
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел посочи най-вече косовската страна като отговорна за непостигането на споразумение.
Стано каза, че „Европейският съюз продължава да стои напълно зад това предложение и насърчава страните да се съгласят с текста веднага щом са в готовност да докажат на международната общност, че са готови за европейско решение“.
„В момента е ключово страните (Косово и Сърбия) да избегнат ескалация, което изисква незабавно действие от двете страни – Косово да не налага глоби, а Сърбия да не издава номера КМ за автомобилите. Не може да има преговори за нормализиране на отношенията при наличието на заплахи с насилие“, каза Стано, цитиран от КосоваПрес.
Сръбският президент Александър Вучич каза след срещата в Брюксел, че сръбската страна ще уважи „съветите и исканията“ на Жозеп Борел, който посредничи в преговорите.
Косовският премиер Албин Курти се съгласи, след искане на САЩ, Прищина да отложи с още два дни налагането на глоби на шофьорите (със 150 евро, което трябваше да започне от днес – бел. ред.), които не са сменили старите регистрационни автомобилни табели, издадени от Сърбия, с косовски, съобщават медиите в Прищина и Белград. 
Косово и Сърбия започнаха преговори за нормализиране на отношенията през 2011 г. с посредничеството на Европейския съюз, като се очаква преговорният процес да завърши с правно обвързващо споразумение, пише КосоваПрес.
Въпреки че Косово декларира, че това споразумение трябва да включва взаимно признаване, Сърбия не е съгласна и настоява за „компромисно решение“, допълва агенцията.