Нови професионални инструменти и озвучителна техника има от днес Националното училище за музика и сценични изкуства /НУМСИ/„Христина Морфова“, съобщи за БТА директорът на училището Красимир Къшев. Инвестицията е в размер на 50 хиляди лева. Средствата са осигурени от проект, защитен по Националната програма „ Заедно за изкуството и спорта“ на МОН и от втори проект, защитен пред Министерството на културата, добави Къшев.
Той изрази задоволство, че възпитаниците на училището могат да изнасят безплатните концерти „Елате при нас“, които стартираха в началото на учебната година във всяко едно населено място. Разполагаме и с необходимите инструменти вече за всеки ученик и така няма да бъдат затруднявани семейства с по-малки финансови възможности, посочи пред БТА директорът на училището.
За първи път учениците ще могат да с обучават на професионален контрабас, училището разполага с всички размери от най-малкия до най-големия. Те са закупени от музикална фирма във Виена, чийто собственик Светлозар Иванов също е възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ и днес беше в Стара Загора.
 Доставени са два професионални саксофона и една флейта. „Саксофоните са изработени в Германия по поръчка на училището  от Роланд Екле, името му е изписано на инструмента“, каза пред БТА Емил Ганев, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“, днес собственик на музикална къща в София. Флейтата е посребрена, доставена от Япония и е най-продаваният модел за тази година.
За първи път в училището има и тимпани, досега учениците се учеха да свирят на инструментите в Старозагорската опера. 
Електронното пиано „Роланд“, което също е първо в училището,  е с тежка клавиатура и звучи като професионално пиано, обясни Красимир Къшев.
Последните инструменти, които е получило училището, са бракувани от консерваторията в Хале, Германия и музикално училище в Полша, уточни за БТА Нели Хазан, преподавател от 30 години, сега мениджър на училището. 
В НУМСИ „Христина Морфова“ са сформирани тази учебна година и два оркестъра – детски струнен и детски духов, които ще има първи премиери на 6 и 8 декември. Последният оркестър беше закрит през 1990 година, когато напуснах училището като преподавател, уточни за БТА директорът Красимир Къшев, който е диригент и бивш директор на Старозагорската опера. 
Амбициозната му програма предвижда и нови и млади преподаватели. С конкурс бяха назначени Ралица Василева, която ще води класа по фагот, Мирела Митрева – ударни инструменти, Божидар Рахнев – цигулка, Ива Профирова – флейта и Илин Папазян – китара.
„Надявам се скоро да сформираме и китарен ансамбъл“, каза още за БТА директорът на НУМСИ „Христина Морфова“.
По думите на Нели Хазан нараства интересът през последните години към училището. Десетки семейства, които по време на пандемията са се върнали от Западна Европа, записват децата си в училището, защото идват от страни, в които обучението на музикален инструмент е задължително.