Липсата на кворум едва не провали днешното пленарно заседание, парламентът започна работа при третата регистрация. Поводът са промените в Изборния кодекс (ИК).
Сутринта от залата отсъстваха основно депутатите на "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), които още вчера излязоха в знак на протест срещу приетите от правната комисия на второ четене промени в Изборния кодекс - най-вече заради връщане на смесеното гласуване. Против бяха увеличаването на броя на заявленията за отваряне на секция зад граница - от 40 на 100, както и да няма район "Чужбина". Те поискаха "БСП за България" да оттегли законопроекта си за хартиената бюлетина.
Днес първоначално в пленарната зала не бяха и от ГЕРБ-СДС заради извънредно заседание в централата на ГЕРБ на парламентарната група. 
След него на брифинг пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да се откажат от смесеното гласуване, че са "за" машините, но те да са такива, каквито са във Великобритания, САЩ, Австралия. Според него "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" си търсят повод да излязат от Народното събрание (НС), да отидат на нови избори и такъв претекст в случая е Изборният кодекс. Повод да счупят последното работещо нещо като институция в България - Народното събрание, това е нашият прочит, обяви Борисов. Той отправи предложение към другите парламентарни сили пред медиите да отворят отново темата, не само за Изборния кодекс.
По-късно ГЕРБ-СДС се върнаха в Народното събрание, кворумът в залата беше налице и депутатите започнаха работа. Имаше и среща при председателя на парламента Вежди Рашидов по покана на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, на която групите да се разберат дали НС ще работи или ще се отива на нови избори. На поканата се отзоваха всички парламентарни политически сили без ПП и ДБ.
От парламентарната трибуна последваха декларации от ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход".
В тази зала днес е категорично ясно кой иска да работи за държавата, да търси решение за българските граждани и кой иска бързи избори, да няма стабилност, да няма еврозона, да продължат да растат цените на горивата, заяви от името на ПГ на ГЕРБ-СДС председателят на групата Десислава Атанасова. Отговорът е само един - тези, които докараха държавата ни до състояние, в което се намира сега, до пропаст, обяви тя. Ако твърдят по кулоарите, че общественият дебат е "вълшебната флашка", започваме да изпитваме още по-сериозни съмнения дали тя им осигурява изборни победи, защото и с машините, и с бюлетините гласуват хора, посочи тя.
Ако имате аргументи, смелост, отговорност - заповядайте, ние ще бъдем тук и ще отстоим ангажимента, който имаме пред избирателите - правото на хората да избират как да гласуват, заяви Атанасова. На кого поставяте ултиматуми, предлагате да суспендира за пореден път Конституцията и да не изпълни ангажимента към своите избиратели, да се изтеглят, оттеглят, предоговарят и предлагат различни текстове от тези, които сме давали като обещание на избирателите си, попита председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.
Не приемаме диалог с ултиматум, няма да оттеглим законопроекта, категорична беше от парламентарната трибуна и лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова. Диалогът трябва да се състои тук, смята и тя. По думите ѝ половината от българския народ иска да гласува с хартия, половината - с машини, и е най-добре да им се даде избор. Нинова припомни, че за левицата има три важни въпроса за решаване в момента в парламента - бюджет за 2023 г., приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, разумни разговори за съставяне на редовно правителство с програма и перспектива.
"Продължаваме Промяната" са поискали от ДПС да оттегли подкрепата си за законопроекта на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс. Това каза в декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на групата Йордан Цонев. Той определи случващото се с кодекса като "панаир", който, по думите му, не се разиграва от вчера в българското Народно събрание от ПП и ДБ, а е започнал още в деня на откриването на този парламент. От вчера насам "текат лъжи" в публичното пространство, първата е, че се заменя машинното гласуване с хартия, че се въвежда хартиена бюлетина - няма такова нещо, подчерта политикът. Сега се дава възможност на българските граждани да имат правото да избират, разясни Цонев.
От "Български възход" (БВ) не смятат, че сега е времето за промени в изборното законодателство. Този парламент, колкото и да е фрагментиран, носи отговорност пред българското общество да състави мнозинство, да излъчи правителство и да поеме отговорност за даден период от време, посочи в декларация Александър Николов и допълни, че такива са и очакванията на мнозинството на българските граждани.
Той заяви, че чертаенето на червени линии в обществото трябва да спре. Ние сме за запазване на машинното гласуване като форма на избор, не подкрепяме връщането към смесеното гласуване чрез хартиената бюлетина, както и не подкрепяме предложенията, които ограничават възможностите и правото на избор, изтъкна депутатът. Хартията не гарантира честен вот в нашата страна, както не го гарантира смесеното гласуване, добави той. 
В кулоарите на парламента също имаше коментари по повод кворума в пленарната зала
Може да направите математиката - ако има 89 човека в залата, не е защото липсва „Демократична България“, заяви председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов пред медиите. По думите му подходът с отсъствието от пленарна зала е правилен, защото „без това нямаше да спрат“.  Това, което те направиха среднощ – с ботуш да взривят целия изборен процес, трябваше да бъде спряно, уточни Иванов. Те не посмяха да внесат законопроекта днес за разглеждане, но все още не са изтеглили текстовете, отбеляза той. Очевидно е, че трябваше да се прибегне до крайни мерки, за да се върне някакъв здрав разум в целия процес, аргументира се председателят на ПГ на ДБ.
Искрен Митев („Продължаваме Промяната“) определи отсъствието от залата, като политически ход, демонстрация. Ние видяхме, че целта на Народното събрание до този момент е била да се върне хартиената бюлетина, допълни той. Въпреки всички аргументи, които „мнозинството на хартиената бюлетина“ се опитва да изложи пред обществото, за нас не е ясно защо това трябваше да се случи в 18-часово заседание на правната комисия, посочи представителят на ПП. Според него това показва, че има някакъв мотив, който не се представя. Ние отказваме да участваме в дебати, докато не стане ясно каква е причината хартиените бюлетини да трябва да бъдат най-важното нещо в Народното събрание, обяви Митев.
Очевидно е, че някои от парламентарно представените партии, съответно техните групи, имат необходимост от още време и консултации да си уточнят позицията, да преценят какво да правят, коментира в кулоарите и лидерът на „Български възход“ Стефан Янев. Попитан дали хартиената бюлетина ще се окаже "препъникамък" за правителство, той отговори - "нека да изчакаме все пак, всяка тема може да се окаже "препъникамък" и в същото време всяка тема може да бъде преодоляна с диалог“. Мисля, че има шанс, има начин за водене на диалог, показват го партиите до момента в работата си, добави лидерът на БВ.
По материала работиха Нелли Желева, Десислава Антова, Никол Николова и Теодора Цанева.