„Дамата с камелиите“ на Варненския театър бе представен в Народния театър „Иван Вазов“ тази вечер. Гостуването в София е част от турнето на спектакъла. То продължава на 16 ноември в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен, 28 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив и 30 ноември в Културен дом НХК в Бургас.
Пиесата е по едноименния роман на Александър Дюма-син. Сценичната версия и режисурата са на Маргарита Мачева. Автор на превода е Михаил Маринов. Ролята на Маргьорит Готие се изпълнява от Христина Джурова, тази на Арман Дювал – от Недялко Стефанов.

Останалите актьори в състава на постановката са Стоян Радев, Веселина Михалкова, Пламен Димитров, Александра Майдавска, Миглена Везирова и Александра Койчева.
Сценографията е на Борис Далчев. Костюмите са на Константин Вълков, музиката - на Петър Дундаков, а мултимедията - на Владислав Илиев.
„Дамата с камелиите“ е разказ за онзи миг, в който щастието те докосва за кратко и после изчезва. За пропуснатите възможности. За невъзможните избори. За разминаването с другия", казва Маргарита Мачева. По думите й, Дюма-син е написал романа, след като губи голямата си любов и чрез текста я съживява отново и отново, поправяйки грешките от миналото. Мачева коментира още, че спектакълът е опит за дисекция на миналото, сглобяващ парчета от изчезнал живот. / ГН