Незаконно пренасяна валута за близо 250 000 лева бе открита на ГКПП "Капитан Андреево" при проверка на товарен автомобил, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници" и от прокуратурата.
За случая от 12 ноември като обвиняем е привлечен шофьорът на камиона, турският гражданин Я.О. (37 г.), уточниха от държавното обвинение.
Митническите инспектори предприели проверка на тира, който пътувал от Германия за Турция през България. При инспекцията в кабината на влекача, в пружините на матрака на леглото, служителите намерили недекларирани парични средства - 126 110 евро. Общият размер на валутата е с левова равностойност около 246 649 лева.
С този случай откритата при проверки на "Капитан Андреево" от началото на годината незаконно пренасяна валута вече е за над 22,5 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано. Българският закон при подобни казуси бе променен през 2020 г. след преюдициално запитване на свиленградския адвокат Иван Иванов чрез съда до Съда на Европейския съюз в Люксембург. В резултат на решението наказанието за нерегламентиран пренос на валута през границата бе смекчено, като отпадна пълната конфискация на паричните средства в полза на държавата.