Бао Тун, бивш виден член на китайската компартия, изпаднал в немилост заради симпатиите си към продемократичните протести на площад "Тянанмън" през 1989 г., е починал на 90-годишна възраст, предаде ДПА, като се позова на източник от неговото семейство.
Бао е починал от белодробна емболия. Той е осъзнавал, че е болен и е бил готов за смъртта, каза източникът.
Бао Тун е бил дясната ръка на тогавашния премиер на Китай Чжао Цзъян. Чжао е свален от поста през 1989 г. заради подкрепа за събитията на "Тянанмън". Протестите с искания за демократични реформи бяха жестоко смазани - срещу демонстрантите бе изпратена армията.
Чжао Цзъян остава под домашен арест до смъртта си през 2005г. Преди да го арестуват, Бао е оглавявал Службата за политически реформи. Лежи седем години в затвора и става пламенен критик на китайското ръководство и един от малкото опозиционери в Китай, които са на свобода. Но през цялото време е постоянно наблюдаван от властите.
В интервю за ДПА пред година той казва, че "Китай е страна без закони" и че липсата на върховенство на закона създава климат на страх. "Никой не знае дали начинът, по който действат те, е одобрен, или забранен", посочва той и допълва, че "хората нямат защита", независимо дали са обикновени граждани, предприемачи или партийни функционери. "Когато има проблем, хората се боят да говорят и нямат смелостта да предложат как да бъде решен проблемът", казва Бао и заключава: "Всеки прикрива това положение и се преструва, че всичко е наред. Това е най-опасното", обобщава той.