Сръбската неправителствена организация Инициатива на младите за човешки права регистрира над 220 изрисувани стени, посветени на Ратко Младич, на обществени места в Сърбия, съобщава агенция ФоНет.
Директорката на Инициативата София Тодорович каза, че над 100 граждани са изпратили фотографии на стени и графити, на които е изрисуван образът на осъдения за геноцид и военни престъпления Ратко Младич. Около 60 от тях се намират само в Белград, а 40 на сто са на обществени институции в Сърбия. Изрисувани с образа на Младич са и сградите на две гимназии, наред с графити, че Ратко Младич е герой.
София Тодорович каза, че в Сърбия постоянно се отрича в Сребреница да е извършен геноцид, а младите хора заслужават нещо по-добро от представянето на военнопрестъпници като герои, но по думите й "държавата не иска истината да се знае".
Запитана защо младите хора в Сърбия са по-консервативни от родителите си, активистката Аида Чорович каза на панела "Истини, които закъсняват", че това не е нещо необикновено, а нормално, защото днес на власт са онези, които "правиха войната" през 90-те години.
Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия миналата година потвърди доживотната присъда на Ратко Младич за геноцид в Сребреница, преследване, убийства, депортация, насилствено изселване и тероризиране на населението, нападения над цивилни и задържане на заложници.