Общо 126 са студентите от Бургас, кандидатствали за семестриалните стипендии, които се отпускат по програмата "Успешни студенти" на община Бургас. Поради неспазване на обявените срокове за подаване на заявления обаче, одобрени са само 41 от тях, съобщават от администрацията.За трета поред година най-голям е броят на подалите заявления студенти от университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Те са общо 74, като най-много са от специалностите „Медицина, обществено здраве и здравни грижи“ (41) и „Педагогика“ (17). Следващи по брой – 41 - са студентите от Бургаски свободен университет в направленията „Право“ (14) и „Софтуерно инженерство“ (12). От филиала на Национална художествена академия – Бургас кандидатстват 11 студенти. 
От общината поясняват, че поради неспазване на обявените срокове за подаване на заявления за участие в програмата, който е до 14 дни от началото на семестъра, в следващите четири месеца стипендии ще получават 41 студенти. В това число влизат 27 от Бургаски свободен университет, 12 от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и два от филиала на Национална художествена академия. Извадката на администрацията показва още, че от тях с отличен успех са общо 31 учащи се. 
Изплащането на семестриалната стипендия се извършва от съответния университет, в който се обучава студентът. Право на семестриална стипендия по програмата „Успешни студенти“ има студент в редовна форма на обучение в бургаско висше учебно заведение за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“, който е постигнал успех от „Много добър“ 5.00 до „Отличен“ 6.00, припомнят още от общината.
Целта на общинската програма е да задържи младите хора в града, да повиши мотивацията им за учене и развитие, да подпомогне реализацията им на пазара, както и да осигури квалифицирани кадри за най-търсените специалности, се казва още в информацията на администрацията.